Războiul e o situație în care nu putem avea excepții, avertizează Peia, în expunerea de motive care poate fi citită mai jos:
“Există momente în istoria unui neam în care datoria și onoarea nu mai pot fi tăcute în numele comodității sau al excepțiilor croite în vremuri de tihnă. În fața unei primejdii pentru țară, nu există două categorii de cetățeni, unii care scriu legi și alții care le respectă cu prețul vieții. Toți suntem fiii aceleiași Românii, țară pe care am jurat, fiecare după puterile și rostul său, să o slujim cu viața dacă este nevoie.
Actuala prevedere din Statutul senatorilor și deputaților, care îi sustrage pe aceștia de la îndatorirea militară în caz de mobilizare, asediu ori război, este o rămășiță anacronică și rușinoasă a unor vremuri în care demnitățile se confundau cu imunitatea la datoria națională. Ea contrazice nu doar principiile Constituției, care spune limpede că „toți cetățenii au dreptul și obligația să apere România”, ci și spiritul de jertfă care a însoțit destinul acestui popor de-a lungul istoriei sale.
Să nu uităm, onorați colegi, că pe fronturile marilor războaie ale Națiunii Române au căzut, cu arma în mână, nu doar plugari și ostași, ci și primari, învățători, medici, preoți, deputați și senatori, toți uniți în fața aceluiași steag. Să nu permitem ca în vremuri de restriște să se creadă că unii sunt chemați la sacrificiu, iar alții la adăpost.
Prin prezenta propunere de lege, restabilim nu doar un principiu de drept, ci o datorie morală, ca toți demnitarii aleși să împărtășească aceleași obligații militare cu restul Neamului Românesc, în caz de mobilizare, stare de asediu sau de război. Este o lege a demnității naționale, o întoarcere la firesc, o lecție de solidaritate, care va arăta că cei care decid destinele țării nu se sustrag pericolelor pe care le aștern asupra celorlalți.
Adoptarea acestei legi nu înseamnă doar eliminarea unui privilegiu, ci restaurarea onoarei parlamentului în fața propriului popor”.