Voluntarii anunţă că sunt într-un impas datorat scăderii rapide, sub aşteptări, a stocului de seminţe de floarea-soarelui, făcând apel către iubitorii de natură să sprijine cu soluţii astfel încât păsările să poată depăşi perioada geroasă pe care o traversează.
„Necazul este că, din motive obiective, primăria nu ne-a mai putut ajuta anul acesta cu seminţe şi nici SOR pentru că s-au redus foarte mult fondurile ONG-urilor, nu a mai putut să asigure seminţe începând din această iarnă pentru proiectul ‘România prinde aripi’, şi atunci noi am încercat să ne descurcăm pe plan local. Noi, la Buzău, avem opt hrănitori construite prin program sau realizate prin grija primăriei. Noi nu vrem să desfiinţăm niciuna. Guvernul a redus fondurile ONG-uilor, urmare a acestui fapt SOR a diminuat asigurarea finanţării pentru proiect”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, reprezentantul grupului de iniţiativă SOR Buzău, Gabriel Benescu.
Ultimii patru saci cu seminţe au fost distribuiţi voluntarilor în urmă cu două zile, iar pentru a putea asigura hrana păsărilor în următoarea perioadă ar mai fi nevoie de minimum opt saci.
„Frigul care a venit în ultimele zile, şi se pare că va frig şi în următoarele două săptămâni, ne-a cam epuizat resursele. Ne gândeam că, dacă nu va fi atât de ger, vom reuşi să ieşim din iarnă, dar se pare că situaţia este diferită, dacă va fi ca anul trecut cu martie şi aprilie friguroase, am mai avea nevoie de un sprijin de la cei cărora le pasă de natură, de păsări. Odată ce am început hrănirea păsărilor mici cântătoare, trebuie continuată până se încălzeşte, până începe perioada de cuibărit în a doua jumătate a lunii martie, începutul lunii aprilie. Ne-ar mai trebui şase-opt saci de seminţe de floarea-soarelui, 10 ar fi ideal. Ultimii patru saci i-am distribuit zilele trecute voluntarilor noştri care fac alimentarea în urmă cu două zile, seminţe care ne-ar mai ajunge maxim 10 zile. Un piţigoi mare, într-o noapte geroasă, pierde până la 30% din greutatea corpului”, a mai precizat Gabriel Benescu.
Reprezentanţii Primăriei Buzău, administraţie care a sprijinit activitatea voluntarilor în anii precedenţi, au anunţat că vor încerca să găsească soluţii pentru ieşirea din impas.
„Noi am ajutat de fiecare dată, vom căuta soluţii pentru a le asigura hrana”, a precizat pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Buzău, Sorin Ionuţ Apostu.
Grupul de iniţiativă SOR Buzău s-a preocupat, de-a lungul timpului, de instalarea şi curăţarea hrănitorilor instalate în parcurile din municipiul Buzău, de curăţarea sau înlocuirea unor cuiburi şi de asigurarea hranei speciilor de păsări.