Oficialii Patronatului Medicilor cu Practică Independentă din România afirmă că, dacă 10% din furnizorii de servicii medicale de specialitate în ambulatoriu ar ieşi din contractele cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), asta ar duce la o creştere cu patru milioane de consultaţii pe an a adresabilităţii spre spitale. Medicii care sigură consultaţii în ambulatoriu reclamă că aşa-numita ”ordonanţă-trenuleţ” le afectează grav activitatea.
”Odată cu această ordonanţă-trenuleţ, veniturile cabinetelor vor rămâne la fel sau, mai mult, vor scădea, ţinând cont şi de previziunile economice, ceea ce va avea consecinţe extrem de importante asupra pacientului român care plăteşte asigurări de sănătate şi care doreşte să aibă servicii medicale de calitate. O remarcă aş vrea să fac: o ieşire din contractele cu Casa Naţională (de Asigurări de Sănătate – n.r.) a unui procent de doar 10% din furnizorii de servicii medicale de specialitate în ambulatoriu, ar duce la o creştere cu patru milioane de consultaţii pe an a adresabilităţii spre spitale. În acest moment, spitalele nu pot prelua această cantitate enormă de pacienţi şi vă daţi seama ce povară fiscală, ce povară administrativă, dar şi ce povară psihică şi fizică ar fi pe toată partea de spitale”, a afirmat, marţi seară, la , medicul Ileana Stamate, purtătorul de cuvânt al Patronatului Medicilor cu Practică Independentă din România.
Ea a arătat că medicii din ambulatoriile de specialitate rezolvă, prin consultaţiile pe care le acordă, la preţuri mult mai scăzute decât în alte părţi, ”aproape 97% din prezentări”.
Medicul a explicat că, prin restrângerea activităţii medicilor care asigură consultaţi de specialitate în ambulatorii, va fi redus şi numărul angajaţilor acestor cabinete.
”Odată cu reducerea contractelor, se va reduce şi numărul de angajaţi. Vor dispărea asistente şi infirmiere din contract, vor scădea încasările, vor scădea taxele şi impozitele pe care le plătim. (…) Dar partea cea mai importantă este că pentru pacientul român va creşte timpul de aşteptare, accesul va fi mai mult la consultaţii cu plată decât la consultaţi gratuite, cu consecinţe dezastruoase asupra întregului sistem de sănătate”, a explicat Ileana Stamate.
Potrivit acesteia, în ultimele şapte luni, Patronatului Medicilor cu Practică Independentă din România a transmis autorităţilor 50 de memorii în care arată efectele dezastruoase ale subfinanţării acestui segment al sistemului sanitar.
”Ne dorim foarte mult, de exemplu, să putem să modificăm Legea Sănătăţii şi să avem drept de a participa la negocieri, la un dialog real cu CNAS, să ne asculte şi să le explicăm care sunt problemele noastre şi cum vedem noi, medicii care lucrăm efectiv în aceste cabinete, o rezolvare a acestei probleme. (…) Asta este vocaţia noastră şi sunt convinsă că, dacă ar trebui să o ia de la capăt, colegii mei tot acelaşi lucru l-ar face, tocmai de aceea ne luptăm”, a adăugat medicul.
Ea a explicat că în medicina de ambulatoriu de specialitate fiecare consultaţie este creditată cu 10,2 puncte, fiecare punct valorând 5 lei, iar fiecare serviciu valorează un anumit număr de puncte. Numărul serviciilor pe care medicii din ambulatorii le pot realiza este unul limitat.