Patru adolescenţi au lansat Asociaţia ‘Prin tine faci bine’ pentru promovarea donării de organe

„Avem două scopuri principale: crearea unui context pentru a face donarea de organe mai rapidă şi mai eficientă pentru oamenii care au nevoie şi creşterea conştientizării pentru a schimba opinia publică despre transplanturi. În felul acesta, ajutăm oamenii să afle mai multe şi să înţeleagă mai bine despre utilitatea transplantului. Dorim să răspândim informaţii de la nivelul nostru printre colegii, prietenii şi şcolile noastre, până la cel mai înalt nivel. (…) Prevenţia este mai importantă decât tratamentul, aşa că, mai presus de orice, noi promovăm viaţa şi sănătatea”, a declarat David Pelinari, unul dintre adolescenţii care au lansat Asociaţia „Prin tine faci bine”, luni, într-o conferinţă de presă.

El a afirmat că Asociaţia „Prin tine faci bine” îşi propune să deruleze campanii de informare şi să organizeze evenimente pentru a schimba percepţia publică asupra donării de organe şi a punctat că educaţia şi informarea populaţiei sunt „factori esenţiali” în schimbarea mentalităţilor.

David Pelinari a atras atenţia că există prejudecăţi despre donarea de organe în România, iar multe din acestea sunt cauzate de factori cum ar fi religia, etica şi moralitatea.

La rândul său, Irina Ponta, unul dintre adolescenţii care au fondat Asociaţia „Prin tine faci bine”, a informat că în 2023 au fost înregistraţi 86 de donatori în moarte cerebrală, ceea ce a permis realizarea a 303 transplanturi, dintre care 66% de rinichi.

Potrivit Irinei Ponta, în 2024 un număr de 4.295 de pacienţi se aflau pe listele de aşteptare pentru un transplant de organ solid, în creştere cu 43% faţă de anul 2023, când au fost înregistraţi 3.009 pacienţi.

Irina Ponta a adăugat că în februarie 2025 peste 3.000 de pacienţi aşteptau un transplant de organe, dintre care aproximativ 20% îşi pierd viaţa înainte de a beneficia de intervenţie.

La rândul său, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a punctat că donarea şi transplantul de organe şi ţesuturi reprezintă „dovada altruismului şi solidarităţii unei societăţi”.

„Cu fiecare acord pe care familia sau cetăţeanul respectiv le oferă pentru această donare (…) salvează nişte semeni de pe listele de aşteptare, pentru care această procedură (…) constituie singura şansă la viaţă. Din păcate, România este, într-adevăr, în urma Europei în acest sens. Motivele sunt multiple şi complexe, dar este important să lucrăm la ele împreună şi să ajungem la rezultate mai bune pe viitor”, a declarat Guenadiy Vatachki.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei „Prin tine faci bine”, în prezent, în România, 4.029 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru un transplant; un singur om poate salva până la opt vieţi şi poate îmbunătăţi prin donarea de piele 100 de vieţi; la o populaţie de 19 milioane de locuitori, anual, aproximativ 85 de cetăţeni se înscriu în Registrul Donatorilor; între 100 şi 200 de pacienţi mor anual în aşteptarea unui transplant. În România, 5% dintre pacienţii care mor la Terapie Intensivă pot fi declaraţi în moarte cerebrală, dar acest lucru se întâmplă la doar 0,3%.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Dezastru la simularea Evaluării Naționale: Aproape 40 % din elevi nu au reușit să ia notă de trecere

UE pregătește măsuri radicale împotriva tarifelor impuse de Trump: Comisia Europeană vrea să blocheze total accesul mărfurilor americane