„Au fost patru cazuri în care cei aflaţi pe primul loc pe liste au renunţat la mandate şi au urcat cei de pe locurile doi sau trei. Au fost mai multe contestaţii depuse, acestea fiind în mare parte respinse, nefiind de competenţa Comisiei de validare. Faptele sesizate nu erau de natura celor care să împiedice preluarea mandatului. (…) Aici suntem chemaţi să verificăm candidaturi individuale şi să validăm mandate individuale, nu să ne exprimăm cu ce a făcut sau nu în partid în campania electorală, unde competenţa revine AEP. (…) La dosare sunt documentele necesare validării: certificatul de preluare a mandatului de la Biroul Electoral şi o dovadă a AEP că s-au depus rapoartele financiare în termen”, a precizat Robert Cazanciuc, membru în Comisia de validare.
Lucian Romaşcanu a fost validat ca senator şi are opţiunea ca, în 30 de zile, să aleagă între a fi parlamentar sau să rămână preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
În Circumscripţia Bucureşti, Diana Şoşoacă, liderul S.O.S. România, şi, în Circumscripţia Iaşi, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, au optat pentru mandatul de europarlamentar, retrăgându-se şi lăsând în locul lor în Senat următorilor pe liste. S-a retras şi Nicolae Moldovan (PSD) din Circumscripţia Bistriţa-Năsăud, locul fiind luat de al treilea pe listă, a menţionat Cazanciuc.
„Clotilde Armand a trimis un document prin care a informat comisia că renunţă la mandat şi a fost validată Simona Spătaru, de pe locul doi pe listă”, a mai informat Robert Cazanciuc. Potrivit acestuia, cele două contestaţii care vizau mandatul lui Clotilde Armand (USR) au rămas, astfel, fără obiect.
„A fost decizia individuală a fiecăruia de a nu mai prelua acest mandat. Nu a fost invalidat niciun mandat. Singurul mandat unde se cerea să nu fie validat era din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru doamna Clotilde Armand pentru că existau condiţii care împiedicau preluarea mandatului şi anume un raport ANI, rămas definitiv printr-o soluţie a Înaltei Curţi”, a explicat Cazanciuc.
Plenul va vota, sâmbătă, începând cu ora 11,00, în plen raportul comisiei, după care senatorii vor depune jurământul într-o şedinţă solemnă.
Senatul este considerat legal constituit după validarea a trei pătrimi din mandate şi după depunerea jurământului de către parlamentarii nou aleşi. Senatorii care refuză depunerea jurământului sunt consideraţi invalidaţi.