Conform datelor furnizate joi AGERPRES de reprezentanţii instituţiei, în cadrul acţiunilor de control au fost verificate 24 de unităţi autorizate sanitar veterinar: abatoare, unităţi de procesare carne, lapte, miere şi peşte sau unităţi de ambalare ouă, s-au efectuat 288 de controale în pieţe, unităţi de alimentaţie publică, pescării, măcelării, carmangerii, pensiuni şi unităţi de comercializare a alimentelor, fiind verificate în trafic şi 29 de mijloace auto.
„Inspectorii au urmărit în mod special prevenirea riscurilor de toxiinfecţii alimentare şi combaterea comerţului ilegal cu produse din carne de porc provenite din zone de restricţie pentru Pesta Porcină Africană. Rezultatele controalelor au fost semnificative, fiind aplicate 16 amenzi contravenţionale în valoare totală de 55.600 de lei. S-au aplicat 19 avertismente şi au fost retrase de la comercializare 614 kilograme de carne, 87 de kilograme de produse din carne, 98 de kilograme de produse lactate, 29 de kilograme de peşte şi produse din peşte şi 5.817.443 de ouă de consum urmare a infectării unei ferme cu Salmonella Enteritidis, produse care au fost dirijate către unităţi de neutralizare”, au precizat reprezentanţii DSVSA Vaslui.
În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, DSVSA Vaslui a desfăşurat acţiuni de control şi în 14 magazine şi depozite de legume şi fructe şi în 27 de supermarket-uri şi hypermarket-uri, pentru a verifica respectarea condiţiilor de funcţionare şi a normelor de siguranţă alimentară, ocazie cu care au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 21.200 de lei şi două avertismente.
„Datorită eforturilor depuse de echipele de control, nu au fost raportate cazuri de toxiinfecţii alimentare în această perioadă, ceea ce reprezintă un rezultat excelent al acţiunilor noastre de protejare a sănătăţii publice”, a declarat directorul DSVSA Vaslui, Mihai Ponea.
Reprezentanţii DSVSA susţin că vor continua să efectueze controale de acest tip şi în perioada următoare, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ sigur şi produse alimentare care respectă normele de siguranţă.