Péter Szijjártó anunță un succes al dplomației ungare – Trei capitole de aderare la UE au fost închise cu Muntenegru

Potrivit ununui comunicat al Ministerului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, şeful diplomaţiei ungare a declarat, în cadrul conferinței de presă care a urmat Conferinței interguvernamentale UE-Muntenegru, că principalul obiectiv al președinției semestriale a Ungariei a fost promovarea extinderii, ceea ce este deosebit de important pentru țară, deoarece, în vecinătatea Balcanilor de Vest, este clară importanța stabilității, păcii și dezvoltării acestei regiuni.

Ministrul de Externe a amintit că țările din regiune așteaptă aderarea de mai bine de cincisprezece ani în medie. „Și dacă nu putem face progrese rapide în direcţia extinderii Uniunii Europene către Balcanii de Vest vom pune în pericol credibilitatea nu numai a politicii de extindere în sine, ci a întregii UE”, a subliniat Péter Szijjártó, menţionând: Muntenegru și-a depus cererea în 2008, a devenit țară candidată în 2010, iar negocierile au început în 2012. În această perioadă, muntenegrenii au auzit adesea că acesta este un proces bazat pe merit, dar în multe cazuri am avut sentimentul legitim că procesul nu a urmat meritul. Și, în pofida performanțelor bune ale țărilor candidate, extinderea nu a progresat”.

Ministrul de Externe a salutat faptul că UE a decis să închidă trei capitole de aderare în cursul zilei de azi.

„Am închis capitolele de negociere privind drepturile de proprietate intelectuală, mass-media și politica de întreprindere și industrială. Doar pentru a vă face o idee despre cât de semnificativă este această evoluţie, ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost acum șapte ani și jumătate, ultima dată când Uniunea Europeană a închis un capitolul de negociere cu Muntenegru a fost acum șapte ani și jumătate”, a subliniat oficialul ungar, care a adăugat:

Muntenegru aduce Uniunii Europene tot ce are nevoie comunitatea acum, și anume forță nouă, impuls, prospețime. Și de aceea aderarea Muntenegrului la Uniunea Europeană nu este doar de interes reciproc, ci înseamnă și beneficii reciproce foarte serioase nu numai pentru Muntenegru, ci și pentru întreaga UE. El a subliniat că nu există un risc real în aderarea țării, pentru că Muntenegru este și membru al NATO și al Zonei Euro, așa că adaptarea va decurge cu siguranță fără probleme.

Ministrul a mai menționat că experiențele Ungariei sunt clare că Muntenegru ar întări Uniunea Europeană, întrucât țara a construit un mediu de operare excelent pentru companii.

„Cea mai mare bancă din Ungaria, OTP, este lider de piață în Muntenegru, iar țara face pași mari în procesul de digitalizare și modernizare și este, de asemenea, o onoare pentru noi că una dintre cele mai mari companii de telecomunicații ungare, 4iG, joacă un rol important în dezvoltarea digitalizării Muntenegrului”, a spus Péter Szijjártó, menţionând: Marele succes comun al președinției ungare a Consiliului UE și al Muntenegrului este închiderea celor trei capitole de aderare. „Cu aceasta am făcut acum un pas mare pentru ca Muntenegru să devină membru al Uniunii Europene cât mai curând posibil (…) Dacă Uniunea Europeană nu se poate extinde, nici ea nu poate deveni mai puternică”.

Premierul muntenegrean, Milojko Spajic, şi-a exprimat în mod special mulțumirile sale președinției ungare pentru efortul depus în vederea accelerării procesului de extindere și a declarat că priveşte spre viitor cu nerăbdare după evoluțiile pozitive actuale.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Avocaţii preşedintelui sud-coreean destituit resping acuzaţia de rebeliune

IPJ Prahova: Percheziţii domiciliare pentru tâlhărie calificată; şase persoane vor fi audiate