Petiţie prin care se cere ieşirea oraşului Breaza din ADI „Parteneriatul pentru Managementul Apei” şi rezilierea contractului cu Hidro Prahova. Semnatarii reclamă „tarife aberante pentru servicii de mizerie”, în condiţiile în care primesc apă contaminată

Sute de localnici ai oraşului Breaza au semnat o petiţie prin care solicită ieşirea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova” şi rezilierea contractului cu Hidro Prahova, după ce, de săptămâna trecută, oraşul nu are apă potabilă, iar analizele au arătat că apa furnizată de Hidro Prahova nu doar că este murdară şi miroase urât, dar este şi contaminat cu o bacterie. Semnatarii reclamă „tarife aberante pentru servicii de mizerie”, arătând că în municipii precum Ploieşti sau Sibiu tarifele pentru apă sunt considerabil mai mici.

„În urma unei situaţii complet inacceptabile, am iniţiat o petiţie publică prin care solicităm retragerea oraşului Breaza din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova” şi rezilierea contractului cu operatorul Hidro Prahova S.A. Situaţia a devenit critică începând cu 26 aprilie, când apa livrată în oraş a devenit vizibil murdară, tulbure, cu miros greu – complet improprie consumului. Deşi cetăţenii au sesizat problema imediat, iar autorităţile sanitare au emis recomandări clare privind oprirea distribuţiei, operatorul a continuat să furnizeze aceeaşi apă infestată. În data de 29 aprilie, preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a confirmat la faţa locului ceea ce oamenii deja trăiau de patru zile: robinetele oraşului livrau apă periculoasă, în pofida tuturor avertismentelor oficiale”, transmite iniţiatoarea petiţiei, Alexandra Pavelescu.

Aceasta susţine că „este clar că actualul sistem nu mai funcţionează în interesul comunităţii. Iar Breaza nu este singurul oraş aflat în această situaţie – Comarnic şi Câmpina au anunţat deja public intenţia de a ieşi din ADI Apa”.

Peste 500 de persoane au semnat deja petiţia adresată Consiliului Local al Oraşului Breaza şi Primăriei Breaza şi denumită „Nu mai acceptăm apă murdară la preţ de lux!”.

„De ani întregi suntem forţaţi să acceptăm servicii de o calitate ruşinoasă, tarife impuse fără justificare reală şi o atitudine constantă de dispreţ faţă de cetăţeni. Am fost transformaţi din beneficiari de servicii publice în plătitori captivi, obligaţi să finanţăm o infrastructură degradată, lipsa investiţiilor şi incompetenţa administrativă.  Ne-au obişnuit cu avarii repetate, cu lipsa comunicării, cu lipsa explicaţiilor. Ne-au obişnuit să fim ignoraţi, să nu fim consultaţi şi să suportăm orice abuz fără să fim întrebaţi.Sănătatea noastră, confortul nostru şi siguranţa noastră nu au fost niciodată priorităţi pentru cei care gestionează serviciile de apă şi canalizare în oraşul nostru. Realitatea de astăzi este rezultatul direct al acestui sistem putred, în care interesele financiare au prevalat sistematic asupra interesului public, iar cetăţeanul a fost redus la tăcere prin ignoranţă, indiferenţă şi dispreţ”, se arată în textul petiţiei care vizează activitatea operatorului HIdro Prahova, firmă la care acţionar principal este Consiliului Judeţean Prahova.

Semnatarii reclamă faptul că sunt nevoiţi să plătească „tarife aberante pentru servicii de mizerie”, arătând că în municipii precum Ploieşti sau Sibiu tarifele pentru apă sunt considerabil mai mici.

Conform textului petiţiei, cetăţenii oraşului Breaza plătesc „tarife exorbitante” de 9,66 lei/mc pentru apă potabilă şi 8,85 lei/mc pentru canalizare (plus TVA), în condiţiile în care la Ploieşti, operatorul Apa Nova practică tarife de 7,5 lei/mc (TVA inclus), în Braşov, tariful total este sub 7 lei/mc, iar locuitorii din Sibiu plătesc aproximativ 7,2 lei/mc „pentru servicii la standarde europene”.

„La Breaza plătim cu 30-40% mai mult pentru o apă infestată, livrată prin instalaţii compromise. Această discrepanţă nu poate fi explicată prin costuri tehnice, ci este expresia unui abuz sistematic asupra comunităţii”, se arată în petiţie.

Miercuri, operatorul Hidro Prahova anunţa că, după ce analizele au confirmat prezenţa bacteriei Clostridium perfringens n apa furnizată la Breaza, directorul General al Hidro Prahova, Andrei Bontic, „a dispus constituirea unei comisii de cercetare internă, care va analiza cauzele ce au condus la apariţia acestei neconformităţi”, iar „concluziile vor fi puse la dispoziţia instituţiilor abilitate”.

Compania a fost amendată de către DSP Prahova cu 10.000 de lei pentru neconformităţile legate de apa livrată locuitorilor din oraşul Breaza.

 

Braşov: 46 de persoane au calitatea de suspect pentru furt şi tăinuire, în dauna Regiei Autonome de Transport / Angajaţi ai companiei, suspectaţi că furau motorină şi o vindeau

O femeie a intrat cu maşina pe plaja din Mamaia şi apoi a fost tractată cu un tractor / În autoturism se aflau şi doi copii / Scenele au fost filmate şi au apărut în spaţiul public / Poliţiştii fac cercetări – VIDEO