Phenianul anunţă că a testat două tipuri de rachete, una de croazieră strategică şi una balistică tactică cu focos ”foarte mare”

Coreea de Nord anunţa joi că a a testat săptămâna aceasta o rachetă de croazieră strategică şi o rachetă balistică tactică ce poate fi dotată cu o ogivă ”foarte mare”, potrivit presei de stat, relatează AFP.

Dictatorul Kim Jong Un a ”ghidat tirurile de testare” care purtau ”noul tip de rachetă balistică tactică Hwasongpho-11-Da-4.5 şi o rachetă de croazieră strategigă îmbunătăţită”, potrivit agenţiei oficial nord-coreene de presă KCNA.

”Racheta balistică tactică de un tip nou a fost echipată cu o ogivă convenţională foarte mare de 4,5 tone, potrivit concepţiei sale”, scrie KCNA.

Armata sud-coreeană a prezentat tiruri efectuate miercuri drept o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, care au parcurs aproximativ 400 de kilometri.

Lansarea viza să verifice precizia atacului la o distanţă medie de 320 de kolometri şi puterea explozivă a ogivei foarte mari”, scrie joi KCNA.

Acest test era necesar ”pentru securitatea statului”, potrivit lui Kim Jong Un, citat de agenţie.

”Situaţia militară şi politică în regiune arată că activitatea de consolidare a capacităţii militare de autoapărare trebuie să fie o prioritate”, a declarat el, potrivit KCNA.

Coreea de Nord a declarat anul acesta că Coreea de Sud este ”principalul (său) inamic” şi a deplasat armament cu capacitate militară către frontieră, un semn al creşterii tensiunilor.

Phenianul se pregăteşte de o sesiune parlamentară, la începutul lui octombrie, în vederea modificării Constituţiei, prin care să sedemneze Seulul drept inamic, un demers susceptibil să agraveze tensiunile cu Coreea de Sud.

Nordul şi-a consolidat recent legăturile militare cu Rusia, în urma unei vizite la Phenian a preşedintelui rus Vladimir Putin, în iunie, în cursul căreia liderul de la Kremlin a semnat un Acord de apărare reciprocă cu Kim Jong Un.

Şeful securităţii ruse Serghei Şoigu a efectuat o vizită la Phenian săptămâna trecută, iar ministerul nord-coreean de Externe Choe Son-hui se afla în Rusia săptămâna aceasta, la întâlniri.

Regimul nord-coreean – dotat cu arma nucleară – a procedat la zeci de tiruri anul acesta.

Potrivit unor experţi, ele ar putea avea legătură cu o presupusă furnizare de către Coreea de Nord a unor racchete şi muniţie Moscovei împotriva Ucrainei.

Occidentul acuză Phenianul de faptul că livrează armament Rusiei, acuzaţii dezminţite de cătreb Moscova.

O nouă ţintă de medicamente pentru o formă agresivă de cancer de prostată, descoperită de cercetători

Colliers: Stocul modern de spaţii industriale şi logistice din România ar putea atinge pragul de 8 milioane de metri pătraţi în următorul an