În ultimii ani, prețurile apartamentelor din orașele mari ale țării au continuat să crească, iar Bucureștiul se află printre cele mai scumpe orașe din România, alături de Cluj-Napoca. Acest fenomen a fost alimentat de cererea constantă și de lipsa unor proiecte imobiliare semnificative, scrie bugetul.ro.
Gabriel Arteni, vicepreședintele APAIR, a explicat că piața imobiliară din București se confruntă cu un blocaj, din cauza faptului că oferta nu reușește să răspundă cerinței în continuă creștere. „În Bucureşti este un mare blocaj pentru că în ultimii patru ani nu s-au emis decât foarte puţine autorizaţii de construire punctual, iar ce s-a construit a fost pe autorizaţii emise anterior”, a declarat Arteni. Totodată, acesta a menționat că 2024 a fost un an bun pentru piața rezidențială, datorită condițiilor favorabile pentru accesarea creditelor ipotecare.
Deși blocajul actual nu a dus încă la stagnarea tranzacțiilor, Gabriel Arteni avertizează că, în viitor, este posibil ca prețurile să ajungă într-un punct în care oamenii vor refuza să le plătească. „E posibil să ajungem la un nivel unde oamenii nu vor mai fi dispuşi să plătească preţul cerut. Încă nu am ajuns acolo pentru că tranzacţii încă se întâmplă, cine vrea să vândă vinde, cine doreşte să cumpere cumpără”, a precizat vicepreședintele APAIR.
În topul celor mai scumpe orașe din România, Cluj-Napoca rămâne pe primul loc, cu un preț mediu de 3.000 de euro pe metru pătrat. Prețurile în acest oraș au crescut cu 16% față de anul trecut, iar pentru un apartament cu două camere, cu o suprafață utilă de 52 de metri pătrați, cumpărătorii trebuie să plătească aproximativ 156.000 de euro, cu 21.000 de euro mai mult decât în 2023.
Pe locul doi se află Brașovul, cu o creștere de 19% a prețurilor față de anul trecut, iar în București, prețurile au rămas stabile la începutul lui 2025. În Capitală, un apartament cu două camere costă aproximativ 96.800 de euro, adică 1.862 de euro pe metru pătrat util, iar locuințele noi pot ajunge până la 2.000 de euro pe metru pătrat.