Picturi, asamblaje şi decor sculptural pentru piese de teatru de Tadeusz Kantor, în expoziţie la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţia „Tadeusz Kantor – artist oriunde şi oricând”, curatoriată de dr. Maria Anna Potocka, director al Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia – MOCAK, va putea fi văzută la Muzeul Naţional de Artă al României în perioada 20 octombrie 2024 – 9 martie 2025. Vernisajul va avea loc duminică, la ora 16.00, la Parterul Galeriei Naţionale, Calea Victoriei nr. 49-53, Bucureşti.

Tadeusz Kantor (1915-1990) a fost unul dintre cei mai importanţi artişti polonezi, cu o contribuţie esenţială la revoluţionarea teatrului polonez şi mondial dar şi cu o activitate remarcabilă, de avangardă, în domeniul artelor plastice.

Pentru prima dată în România această expoziţie va pune în lumină versatilitatea şi complexitatea acestui artist prezentând direcţiile principale pe care le-a abordat ca regizor, scenograf, actor în propriile piese, autor de happening-uri, pictor şi teoretician.

Vor fi expuse 25 de lucrări de pictură, asamblaje, sculpturi şi decor sculptural pentru piese de teatru din colecţia MOCAK şi 57 de fotografii realizate în perioada 1980-1990 care documentează piesele sale de teatru, inclusiv portrete fotografice, oferind o perspectivă extinsă asupra acestui creator fascinant.

Pe parcursul expoziţiei va fi prezentat un bogat program de evenimente conexe co-organizate de Centrul pentru Documentarea Artei lui Tadeusz Kantor – Cricoteka. Astfel, în zilele de 21-25 octombrie 2024 se vor desfăşura atelierele cu titlul „Costumul în instrumentarul teatral al lui Tadeusz Kantor”, susţinute de Bogdan Renczyński, actor al Teatrului Cricot 2.

În luna februarie a anului 2025, în spaţiul expoziţiei va fi deschisă instalaţia artistică „Spaţiul personal”, având ca fundal fotografiile costumelor pentru teatru ale lui Kantor, sub forma unor diapozitive proiectate. „Spaţiul personal” va deveni un loc al întâlnirilor şi atelierelor susţinute pe parcursul câtorva zile de Justyna Droń, pedagog teatral şi creatoarea programului educativ al Centrului Cricoteka. Participanţii vor avea posibilitatea să se  relaţioneze individual cu costumele lui Tadeusz Kantor, să vopsească ţesături, să realizeze colaje, să aplice însemne şi să imprime desene.

De asemenea, vor fi organizate proiecţii ale pieselor cult realizate de Kantor, de la „Clasa moartă” (1976) până la „Astăzi e ziua mea” (1991). Proiecţiile vor avea loc la MNAR în 25 octombrie, 22 noiembrie, 13 decembrie, 17 ianuarie 2025 şi 21 februarie 2025.

Expoziţia este cuprinsă şi în programul Festivalului Naţional de Teatru care va avea loc la Bucureşti în perioada 18 – 28 octombrie. 

Dreapta spaniolă îi cere lui Pedro Sanchez să demisioneze din cauza unor presupuse fapte de corupţie în Guvern, în unor noi dezvăluiri de presă cu privire la Jose Luis Abalos, un fost om de încredere al premierului, în scandalul măştilor de protecţie din

Lista candidaților PSD Bihor la alegerile parlamentare din 2024