„Cred că e frumos din partea dlui Antonescu că acceptă acest statut de „candidat deocamdată” pentru că, la drept vorbind, sunt niște avantaje să stabilizezi situația și, având în vedere câți pescuitori în ape tulburi sunt și câți candidați se oferă în fiecare zi, că nu e mascul alfa în România care să nu vrea să candideze la Președinție, e mai bine să se pună batista pe țambal și să se spună că există un „candidat deocamdată” și e bine că acceptă cineva statutul și că acel cineva e un om rezonabil ca Antonescu, care dacă nu va sta bine în sondaje, acum sau mai târziu, e cineva pe care-l creditez cu capacitatea să se retragă, să nu stea până la sfârșit, cum au stat domnii Ciucă și compania. (…) S-a făcut o pacificare temporară și să sperăm că în spatele acestei pacificări temporare are loc un proces mai rațional, mai ales că urmează o campanie”, a declarat Alina Mungiu Pippidi.
Pippidi: Trebuie o anchetă serioasă privind prezidențialele anulate
Aceasta a precizat apoi că trebuie să aibă loc o anchetă serioasă nu numai despre ce s-a întâmplat pe TikTok în campanie, finanțările electorale, ci și a felului în care a fost posibil ca, „așa cum a spus CCR, procesul să fie trișat de la început până la sfârșit”. Trebuie stabilit ce instituții trebuiau să reacționeze, ce pârghii nu au folosit sau le-au lipsit.
Politologul a mai spus că țara trebuie stabilizată până la alegeri, că trebuie creat cadrul ca scrutinul să nu mai fie trișat și „chiar și economia o s-o discutăm altfel după ce există stabilitate”.
„Trebuie să vedem exact unde a fost trișat jocul și să întărim instituțiile statului, astfel încât lumea să aibă încredere că de data aceasta alegerile sunt pe bune. Faptul că încă sunt oameni care cred că alegerile au fost pe bune și nu realizează enorma dimensiune a trișării care a avut loc, și că de ea a profitat puteri străine care vor să ne destabilizeze, cu Rusia în cap, e din nou numai eroarea acestor instituții, care nu comunică bine de ani de zile”, a mai declarat politologul Alina Mungiu Pippidi, pentru B1 TV.