PNL îl face senator pe Iohannis prin ‘schema Iliescu’: PSD ar accepta, USR și UDMR nu votează

<div class=""

Senatorul UDMR Cseke Attila a declarat miercuri, la Digi24, că parlamentarii formațiunii maghiare nu vor vota propunerea PNL pentru că este treaba coaliției de guvernare, care are majoritate parlamentară, să asigure voturile necesare.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat la rândul său, miercuri, la Digi24, că el este „perfect de acord cu această candidatură a dlui Iohannis” pentru că șeful statului a acționat la Cotroceni timp de 10 ani în favoarea PNL astfel că acum doar se transparentizează relația acestuia cu liberalii cărora le-a fost „mentor”. „Nu văd de ce PSD să se opună acestui demers”, a adăugat Zamfir.

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, afirmă într-un comunicat de presă, miercuri, că USR „va folosi toate mijloacele legale pentru a bloca în Parlament” demersul de a-i permite lui Iohannis să candideze la parlamentare.

Iohannis ar putea candida pentru un post de senator pe listele PNL în București, conform unor surse politice.

Precedentul Iliescu

În 2004, pentru ca fostul președinte Ion Iliescu să poată candida la parlamentare, legislația electorală a fost modificată astfel încât „Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”. Iliescu a rămas astfel senator, după ce și-a încheiat mandatul de șef al statului.

PNL a înregistrat în Parlament un proiect de lege similar, a anunțat miercuri liderul senatorilor liberali. Legea are nevoie de voturile PSD ca să fie adoptată.

Proiectul depus de PNL în Parlament:

content-image

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasconi nu știe Constituția și nu înțelege statul de drept

FC Petrolul anunţă că l-a achiziţionat pe Yohan Roche