Poliţia bulgară, acuzată de organizaţii umanitare după ce adolescenţi migranţi au murit de frig în apropierea frontierei

Autorităţile bulgare sunt acuzate că au ignorat apelurile de urgenţă şi că au împiedicat eforturile de salvare a trei adolescenţi egipteni, care ulterior au murit la temperaturi negative în apropierea frontierei bulgaro-turce la sfârşitul lunii decembrie, relatează The Guardian.

Un dosar de dovezi întocmit de două organizaţii umanitare, consultat de The Guardian, conţine fotografii, mărturii şi geolocalizări care ar demonstra eşecul autorităţilor în ceea ce priveşte salvarea băieţilor, care au cerut ajutor în timp ce se luptau cu frigul şi erau pierduţi în pădurile din Burgas, în sud-estul Bulgariei.

Organizaţiile No Name Kitchen (NNK) şi Collettivo Rotte Balcaniche (CRB) susţin că raportul lor, intitulat Frozen Lives (Vieţi îngheţate), dezvăluie o imagine de ansamblu a brutalităţii împotriva migranţilor la frontierele Europei.

Graniţa Bulgariei cu Turcia este un punct de trecere frecvent pentru persoanele care speră să solicite azil în Europa, dar în ultimii ani au existat abuzuri bine documentate împotriva drepturilor omului, inclusiv acuzaţii de respingere ilegală a solicitanţilor de azil către Turcia. Este un teren interzis, stâncos şi accidentat, cu temperaturi scăzute iarna şi vânt puternic.

NNK şi CRB afirmă că au fost alertate pentru prima dată în dimineaţa zilei de 27 decembrie 2024 cu privire la faptul că au fost efectuate apeluri la o linie telefonică de urgenţă înfiinţată de un grup umbrelă de organizaţii caritabile. Apelurile făceau referire la trei adolescenţi „în pericol imediat de moarte” şi trimiteau locaţii GPS.

Activiştii au efectuat apoi mai multe apeluri la numărul oficial de urgenţă 112 şi au încercat să ia legătura personal cu băieţii.

Poliţia de frontieră bulgară ar fi împiedicat încercările de salvare din partea organizaţiilor, în ciuda faptului că i s-a arătat un videoclip cu unul dintre băieţi în zăpadă.

Băieţii, identificaţi ulterior ca Ahmed Samra, în vârstă de 17 ani, Ahmed Elawdan, în vârstă de 16 ani, şi Seifalla Elbeltagy, în vârstă de 15 ani, au fost găsiţi morţi, Ahmed Samra fiind descoperit cu „urme de labe de câine şi urme de bocanci în jurul corpului”, ceea ce, conform raportului, „indică faptul că poliţia de frontieră îl găsise deja, poate încă în viaţă sau mort, dar a ales să îl lase acolo în frig”.

Activiştii care au revenit ulterior la faţa locului spun că au constatat că toate urmele fuseseră şterse. Unul dintre cei care au descoperit cadavrul în zăpadă a declarat că imaginea a fost „întipărită” pentru totdeauna în memoria lor.

S-a descoperit că unul dintre corpurile băieţilor fusese parţial mâncat de un animal.

Raportul detaliază hărţuirea sistematică a echipelor de salvare ale organizaţiilor în timpul temperaturilor scăzute din decembrie, precum şi vandalizarea uneia dintre maşinile lor, pe care au fost forţate să o abandoneze de către poliţiştii de frontieră şi care a fost găsită ulterior cu geamurile sparte şi cu şuruburi în motor pentru a o dezactiva.

Poliţia a confiscat paşapoartele şi telefoanele unei echipe de salvare şi le-a luat amprentele şi fotografiile. O femeie activistă a fost supusă unei percheziţii corporale dezbrăcată la secţia de poliţie.

„Am fost separată de prietenii mei bărbaţi şi am fost percheziţionată în faţa a doi ofiţeri ai poliţiei de frontieră şi am fost obligată să stau acolo în timp ce ei îmi căutau prin bagaje”, a spus ea.

„Eram la ciclu şi m-am simţit profund inconfortabil şi inutil să mă facă să stau acolo goală. Am simţit că fiecare acţiune a ofiţerilor era doar pentru a ne intimida şi speria şi pentru a ne împiedica să mai facem ceva similar.”

În timpul unei alte încercări de salvare, un grup a fost nevoit să meargă pe jos aproximativ 10 km (şase mile) până în cel mai apropiat oraş, în timp ce era urmărit de poliţia de frontieră în maşina sa.

În ultimii ani, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au tras un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce ele consideră a fi o creştere accentuată a numărului de persoane care îşi manifestă solidaritatea şi lucrează cu solicitanţii de azil şi migranţii din Europa.

În septembrie anul trecut, autorităţile bulgare au fost din nou în centrul atenţiei după ce publicaţia de investigaţii Balkan Insight a descoperit dovezi care sugerau că ofiţerii Frontex, agenţia UE pentru controlul frontierelor, au fost intimidaţi să tacă în legătură cu încălcările drepturilor la care au asistat la frontiera bulgară.

În urma deceselor adolescenţilor, NNK şi CRB au solicitat o „anchetă independentă şi oficială” privind „violenţa sistemică şi neglijenţa autorităţilor bulgare” şi „tratamentul degradant al persoanelor aflate în mişcare”.

Un activist a declarat: „Nu ar trebui să fie responsabilitatea activiştilor îngrijoraţi să ajungă la oamenii din pădure – poliţia de frontieră este instruită şi plătită să facă acest lucru. Este absolut şocant că trei minori au murit îngheţaţi în pădure, chiar dacă au fost lansate mai multe alerte la 112. Acesta este un eşec uriaş pentru toată lumea. Nu numai pentru forţele de poliţie bulgare, ci şi pentru UE în ansamblu şi pentru toate statele sale membre.”

Ministerul bulgar de Interne a respins acuzaţiile şi a declarat că forţele sale de frontieră au reacţionat în timp util la rapoartele privind tinerii în pericol, trimiţând patrule „imediat”, dar că trupurile au fost găsite în locuri diferite de cele furnizate iniţial.

Acesta a menţionat că investigaţiile continuă în aceste cazuri, adăugând că poliţia de frontieră „nu permite şi nu tolerează nicio expresie a comportamentului inuman sau lipsit de respect al personalului său faţă de cetăţeni. Şi acest lucru este valabil pentru toţi cetăţenii şi toţi resortisanţii ţărilor terţe care au intrat neregulamentar pe teritoriul ţării.

„În 2024 au avut loc 515 operaţiuni de căutare şi salvare desfăşurate de direcţia generală a poliţiei de frontieră din Bulgaria, cu scopul – de a oferi asistenţă medicală resortisanţilor ţărilor terţe care au reuşit să intre neregulamentar în ţară”, a precizat ministerul. „Patrulele noastre au reacţionat la toate aceste semnale în timp util, având în vedere cât de crucial este acest lucru atunci când o persoană este expusă la condiţii meteorologice extreme.”

Cipru plănuieşte extinderea portului Vasiliko, proiect de 350 de milioane de euro

Mercenarii lui Potra au pierdut bătălia – Rebelii din Congo au cucerit orașul-cheie în care s-au refugiat sute de români