Populaţia chineză scade al treilea an la rând

China anunţă vineri că populaţia sa a scăzut al treilea an consecutiv în 2024, confirmând o tendinţă în scădere după peste 60 de ani de creştere, în contextul unei îmbătrâniri rapide a populaţiei, relatează AFP.

Gigantul asiatic a cedat în 2023 locul de cea mai populată ţară din lume Indiei şi încearcă în mod activ să relanseze natalitatea prin subvenţii şi campanii de comunicare.

China avea 1,408 miliarde de locuitori la sfârşitul lui 2024, anunţă Biroul Naţional chinez de Statistică (BNS), faţă de 1,410 miliarde cu un an mai înainte.

Declinul a fost însă mai puţin pronunţat decât în 2023, când scăderea s-a dublat în decurs de un an.

China a pus capăt în 2016 politicii copilului unic, impusă de la începutul anilor ’80, din cauza unor temeri de suprapopulare. Ea autorizează din 2021 toate cuplurile să aibă trei copii.

Însă aceste măsuri nu au permis inversarea declinului demografic într-o ţară în care o vastă forţă de muncă ieftină a servit mult timp ca motor al creşterii economice.

Acest declin al populaţiei probabil se va menţine din cauza unor ”perspective economice sumbre” ale tinerilor şi în contextul în care femeile ”sunt supuse unei discriminări de gen tenace pe piaţa muncii”, declară AFP Yun Zhou, un sociolog de la Universitatea din Michigan.

NATALITATEA, ÎN  CREŞTERE UŞOARĂ

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani urmează să reprezinte aproape o trieme a populaţiei chineze până în 2035, potrivit grupului de cercetare Economist Intelligence Unit (EIU).

Acest segment al populaţiei numără deja 310,3 milioane de persoane, adică aproape un sfert din populaţia naţională, care se află în creştere faţă de anul trecut.

Rata natalităţii chineze – una dintre cele mai mici din lume – a crescut însă uşor faţă de anul trecut, la 6,77 la o mie de locuitori, potrivit statisticilor BNS.

”Această creştere ar urma să nu dureze, deoarece numărul femeilor în vârstă să aibă copii urmează să scadă sensibil în viitoarele decenii”, declară Zhao Litao, un cercetător de la Institutul Asia de Est al Universităţii Naţionale din Singapore.

”Pe termen lung, tendinţele combinate ale scăderii naşterilor, contractării populaţiei totale şi îmbătrânirii rapide rămîn neschimbate”, subliniază el.

”DECLINUL POPULAŢIEI”

Această creştere a ratei natalităţii este legată mai degrabă de o amânare a planurilor de natalitate întrerupte pe timpul pandemiei covid-19 sau de o creştere a naşterilor în anul Dragonului – ales de părinţi -, potrivit unui expert independent specializat în demografie, He Yafu.

”Tendinţa generală a unui declin al populaţiei nu se va schimba”, declară el AFP.

”Doar dacă nu sunt aplicate măsuri puternice de încurajarea natalităăţii (…), partea persoanelor în vârstă din populaţie va continua să crească”, adaugă el.

În septembrie, autorităţile anunţau o creştere treptată a vârstei legale a ieşirii la pensie, care nu a mai fost crescută de zeci de ani şi este una dintre cele mai mici din lume.

Din cauza unei proporţii în creştere a persoanelor în vârstă şi unei scăderi a populaţiei active, China se confruntă cu o presiune sporită asupra sistemelor pensiilor şi sănătăţii.

Acest dezechilibru demografic ar putea afecta consumul intern, deoarece pensionarii tind să cheltuiască mai puţin decât populaţia activă.

Începând din 2025, vârsta legală a ieşiriii la pensie a bărbaţilor urmează să crească treptat la 63 de ani, de la 60 în prezent. A femeilor va creşte de la 50 la 55 de ani sau de la 55 la 58 de ani, în funţcie de munca depusă.

Marcel Ciolacu: România are nevoie de o reformă administrativ-teritorială / Nu mai poate statul să investească în şcoli unde sunt doi elevii. Nu e nici învăţământ şi sunt cheltuieli

Putin urmează să semneze cu omologul său iranian un ”parteneriat strategic global”, ca cel cu Kim