Prăbușire iminentă a ‘Ghețarului Judecății de Apoi’: Va avea consecințe catastrofale și greu de calculat

Ghețarul Thwaites din Antarctica de Vest, având o suprafață similară cu cea a Marii Britanii, este pe cale de prăbușire, ceea ce ar putea duce la o creștere dramatică a nivelului mării la nivel global, conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la British Antarctic Survey (BAS).

Cercetătorii au utilizat roboți subacvatici pentru a analiza starea ghețarului, descoperind concluzii îngrijorătoare despre viitorul stratului de gheață din această regiune.

Studiul arată că ghețarul Thwaites și o parte semnificativă a calotei glaciare din Antarctica de Vest ar putea dispărea complet până în secolul al XXIII-lea, rezultând o creștere globală a nivelului mării de 65 de centimetri.

Transformarea ar putea avea urmări devastatoare pentru regiunile costiere dens populate din întreaga lume, inclusiv pentru orașe mari precum New York și Londra.

El se bazează pe un substrat situat sub nivelul mării, o structură care permite topirea rapidă pe măsură ce apa caldă a oceanului se infiltrează de sub gheață. Thwaites are diametru de 120 de kilometri și o grosime de peste 2.000 de metri.

Studii anterioare au arătat că volumul de gheață care se deversează în mare din ghețarul Thwaites și din cei adiacenți s-a dublat în ultimele decenii.

Dacă tot stratul de gheață din Antarctica de Vest se va prăbuși, nivelul global al mării ar putea crește cu 3,3 metri. Această creștere ar avea efecte devastatoare asupra sute de milioane de oameni care locuiesc în zone costiere joase, de la Bangladesh până la insulele din Pacific.

Studiul indică faptul că retragerea ghețarului va fi accelerată în următoarele decenii, existând un risc semnificativ ca o prăbușire completă să aibă loc până la sfârșitul secolului al XXIII-lea.

După aceste predicții alarmante, cercetătorii fac apel la măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care contribuie la încălzirea oceanelor și accelerează topirea ghețarului, conform Dailymail.

 

Scandal în Constanța: Doi elevi s-au luat la bătaie in sala de clasă. Poliția deschide anchetă

Societe Generale își intensifică vânzările de active în Africa