Predoiu, despre aderarea completă la Schengen: Ne luptăm cu ghearele şi cu dinţii/ Ne luptăm ca şi cum sunt aceste şanse până la 31 decembrie/ Tratatul Schengen spune că după ce îndeplineşti criteriile tehnice va exista o decizie politică

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu aderarea completă la Spaţiul Schengen, că autorităţile române se ”luptă cu ghearele şi cu dinţii în această direcţie” ca şi cum ar fi şanse pentru îndeplinerea acestui obiectiv până la 31 decembrie. El a explicat că tratatul Schengen prevede că după ce sunt îndeplinite criteriile tehnice va exista o decizie politică. Predoiu a adăugat că nu a citit nicio nemulţumire în ultimul an şi jumătate în legătură cu modul în care România îşi protejează frontiera.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, vineri seara, la Antena 3, despre stadiul demersurilor de aderare la Spaţiul Schengen terestru. 

 
”M-aţi întrebat care este stadiul demersurilor şi, încă o dată vreau să spun, ne luptăm cu ghearele şi cu dinţii, toţi cei care lucrăm în această direcţie, de la Ministerul Interne, Externe, celelalte instituţii, Preşedinţie, Guvern, fiecare face pe zona lui de competenţă”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

 
El a fost întrebat dacă sunt şanse ca până la 31 decembrie România să intre complet în Spaţiul Schengen. 
 
”Noi ne luptăm ca şi când sunt aceste şanse, da. Deci asta este obiectivul nostru. Dar ce vreau să spun dincolo de acest lucru este că declaraţia ministrului Karner trebuie înţeleasă corect, nu e nici o garanţie, nu e nici ultraoptimistă, dar în niciun caz nu este un refuz, aşa cum s-a spus. Nu s-a pus problema unei decizii. Este o declaraţie, după părerea mea, în termenii discutaţi, o declaraţie corectă. E adevărat, nici foarte generoasă, dar este o declaraţie care arată clar că este loc de joc în continuare. Capătul drumului este o decizie şi noi ne luptăm pentru o decizie în acest an. Până în decembrie. Anul trecut când s-a obţinut? Decembrie, 30. O serie de incidente pe parcurs. Vreau să spun că una e discuţia politică, deşi noi din noiembrie ştiam că ar trebui să ajungem acolo. Deci angajamente erau din noiembrie. Şi totuşi abia în 30 decembrie am văzut semnăturile toate pe o hârtie”, a explicat Predoiu. 
 
El a mai fost întrebat de ce austriecii refuză României un drept pe criterii false, subiective. 
 
”Există această percepţie. Noi avem un drept recunoscut şi Austria nu ni-l recunoaşte. Hai să vedem dacă e aşa. Tratatul Schengen nu spune că, în mod automat, odată ce ai îndeplinit criteriile tehnice, devii membru Schengen. L-am citit de trei ori, credeţi-mă. Şi nu e mult de citit. E un paragraf cheie acolo. Tratatul Schengen spune că, după ce îndeplineşti criteriile tehnice, va exista o decizie politică. (…) Ce înseamnă această nuanţă importantă? Că nu te obligă, nu obligă niciun stat, nici România nu va fi obligată când va fi să spună unui alt stat care va vrea să intre în Schengen, da sau nu, nu este obligată şi nu va fi obligată să spună da, dacă nu e convinsă şi politic”, a transmis Cătălin Predoiu.
 
El a fost întrebat ce nu o convinge politic pe Austria la România când aceasta are companii profitabile în ţara noastră. 
 
”Aveţi dreptate, avem interese economice de perspectivă, dânşii au interese aici în energie. Trebuie să ne gândim la proiectul Neptun Deep în perspectivă şi aşa mai departe. Deci foarte mulţi români trăiesc în Austria şi votează în Austria, fără îndoială da. Toate aceste lucruri noi le folosim ca argumente, sunt folosite. (…) Eu n-am citit nicio nemulţumire politică faţă de România, ba chiar în ultimul an, an şi jumătate n-am mai văzut nicio nemulţumire nici despre modul în care protejăm frontiera, dimpotrivă chiar Austria recunoaşte. De trei ori ne-a mulţumit Austria în Consiliul JAI”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 
 
Predoiu a adăugat că ministerul pe care îl conduce şi Ministerul Afacerilor Externe au datoria să scoată de pe masa discuţiilor orice motiv care ar putea fi invocat de către austrieci.
 
”Cele două ministere, în primul rând Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe, care este umăr la umăr la sprijin în acest dosar pe linie diplomatică, au avut datoria şi au datoria în continuare să scoată de pe masa discuţiilor orice motiv care ar putea fi invocat drept o cauză, de ce nu un pretext, în decizia politică. Asta e datoria noastră. Noi în teren, şi sunt eforturi făcute de Poliţia de frontieră, Poliţie, jandarmi, serviciile de informaţii, de a scoate orice motiv, gen migraţie ilegală, trafic de persoane, crimă organizată care vătăma un stat membru”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Antony Blinken, incisiv la adresa lui Lavrov: ‘L-am ascultat. Nu pot să spun dacă el m-a ascultat şi el pe mine, dar n-am auzit nimic nou’