Prefectul de Argeş anunţă că incendiul puternic de la Cetăţeni care a afectat peste 30 de hectare de pădure a fost momentan lichidat – Zona va fi monitorizată

Potrivit sursei citate, pentru că, în timpul verificărilor, au mai fost sesizate mici focare în pădurea afectată, a fost luată decizia ca cele două elicoptere care au participat la invervenţia pentru stingerea focului şi reprezentanţi ai ISU, Direcţiei Silvice, Salvamont, voluntari şi autorităţi locale să monitorizeze zona şi în cursul zilei de luni, pentru a se evita reaprinderea incendiului.

„Astăzi (n. red – duminică) am fost din nou la Cetăţeni pentru a evalua personal situaţia din teren, după incendiul de proporţii izbucnit vineri într-o zonă de pădure extrem de greu accesibilă. Peste 30 de hectare de fond forestier din Cetăţeni şi Stoeneşti au fost afectate, însă focul a fost stins. Există însă un risc ridicat ca acesta să se reaprindă din cauza unor focare mici care nu au fost sesizate. A fost o luptă dură, purtată cu vânt puternic şi condiţii dificile”, afirmă prefectul de Argeş, Ioana Făcăleaţă.

Potrivit sursei citate, duminică după-amiază, două echipaje aeriene au survolat zona şi au aruncat apă preventiv, pentru a evita reizbucnirea incendiului.

„S-a decis continuarea monitorizării zonei din aer şi de la sol, fiind pericol ca focul să se reaprindă”, a explicat prefectul de Argeş.

Făcăleaţă a spus că intervenţia a fost una „complexă şi de amploare”, fiind mobilizate autospeciale cu apă şi spumă, ATV-uri, un container multirisc, un punct de comandă mobil, voluntari, pădurari şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

„Ieri (n. red, sâmbătă) s-a cerut sprijin aerian suplimentar – Inspectoratul General de Aviaţie al MAI a trimis încă un elicopter Black Hawk, echipat cu sistemul Bambi Bucket, care a avut un rol esenţial în stingerea focarelor, din aer. Le mulţumesc sincer tuturor celor implicaţi: pompierilor, echipajelor aeriene, ISU Argeş, Poliţiei, Jandarmeriei, Direcţiei Silvice, Primăriei Cetăţeni şi Primăriei Stoeneşti, dar şi voluntarilor care au fost alături de noi în această luptă contracronometru”, a afirmat prefectul Ioana Făcăleaţă.

Ea a precizat că, ţinând cont că în timpul verificărilor de duminică au mai fost sesizate mici focare în pădurea de la Cetăţeni, s-a decis ca cele două elicoptere, împreună cu reprezentanţii ISU, Direcţiei Silvice, Salvamont, voluntarii şi autorităţile locale, să intervină şi să monitorizeze zona şi luni pentru a evita reaprinderea incendiului.

„Vreau să le mulţumesc în mod special domnului col. Alin Berevoescu, inspectorul şef al ISU Arges, domnului lt. col Marius Berevoianu, domnului Armand Chiriloiu, directorul Directiei Silvice Argeş, domnilor primari de la Cetăţeni şi Stoeneşti, piloţilor şi întreg echipajului pentru că în toate cele trei zile au stat în permanenţă la faţa locului pentru coordonare şi intervenţie. Datorită efortului comun, am reuşit să evităm un dezastru. Solidaritatea, determinarea şi acţiunea rapidă au făcut diferenţa”, a mai afirmat Ioana Făcăleaţă.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sfârșit tragic în prima zi de Paște – Cum au găsit polițiștii o femeie dată dispărută de sărbători

O altă măsură ‘eco’ ar putea lua locul sistemului garanției de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat