Duminica trecută, pe Anfield Road, pământul s-a cutremurat. La propriu. Liverpool FC a învins Tottenham Hotspur FC cu 5-1 şi şi-a adjudecat oficial cel de-al 20-lea titlu de campioană a Angliei. Şi pentru fiecare gol marcat de Reds, bucuria fanilor a generat seisme de diferite intensităţi.
Aceasta este constatarea oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Liverpool – studiul a fost condus de Dr. Antoine Septier, Dr. Farnaz Kamranzad şi Profesorul Ben Edwards, în parteneriat cu clubul.
Un cutremur de 1,74 pe scara Richter
Cel mai intens cutremur a fost provocat de golul marcat de Alexis Mac Allister în minutul 24, care a adus un avantaj de 2-1 pentru oamenii lui Arne Slot. Acesta a fost de 1,74 pe scara Richter.
Destul de impresionant. Al doilea cel mai mare cutremur generat de cei 60.000 de fani prezenţi pe stadion s-a produs în urma golului lui Mohamed Salah, la scurt timp după o oră de joc (63′). Acesta a măsurat 1,60 pe scara Richter. Celelalte cutremure au fost mai puţin puternice: 1,35 după autogolul lui Destiny Udogie (69), 1,03 după golul lui Cody Gakpo (34) şi 0,64 pentru egalarea lui Luis Diaz (16), iniţial anulată.
„Asemenea unor cutremure naturale, aceste goluri au provocat cutremure, declanşate de pasiunea pură a fanilor lui Liverpool. Entuziasmul lor a fost, la propriu, suficient de puternic pentru a mişca pământul”, a declarat profesorul Ben Edwards, citat de BBC.
Cu toate acestea, după cum a subliniat Dr. Farnaz Kamranzad, trepidaţiile nu au fost suficient de puternice pentru a fi simţite în tribune, dar au fost suficient de puternice pentru a „lăsa o urmă clară şi durabilă pe Anfield”. „Fiecare încurajare, fiecare sărbătoare lasă o urmă sub picioarele noastre, o amprentă seismică a bucuriei colective, înscrisă în memoria Pământului mult timp după fluierul final”, a spus el. Anfield Road nu va uita prea curând acest nou titlu naţional.