Pe plan internaţional, victoria lui Donald Trump în Statele Unite ar putea, de asemenea, să complice sarcina fostului ministru al Apărării.
Washingotnul ar putea impune foarte rapid noi taxe vamale şi cere Tokyo să-şi crească cheltuielile militare, considerate insuficiente de către Trump.
Ishiba a preluat funcţia la începutul lui octombrie, după ce a fost ales la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLD, conservator) şi a convocat rapid alegeri anticipate care, spera el, aveau să-i consolideze mandatul de şef al Guvernului.
În schimb, alegătorii nemulţumiţi de inflaţie recurentă de peste doi ani şi sătui de câteva luni de un scandal al ”conturilor negre” care a cndus la căderea predecesorului său, Fumio Kishida, l-au pedepsit cu cel mai slab scor din 2009 încoace.
Astfel arhipelagul s-ar putea afla într-un impas politic, din cauza unui Parlament fără o majoritate clară.
Pe de o parte, PLD şi aliatul său, Komeito (centru-dreapta), şi-au pierdut majoritatea absolultă, însă rămân cel mai mare bloc în puternica Cameră inferioară a Parlamentului.
Pe de altă parte, partidele de opoziţie sunt profund divizate în numeroase probleme-cheie şi sunt incapabile să-l răstoarne pe Ishiba, însă sunt de neocolit în adoptarea legilor.
NEMULŢUMIRE ÎN INTERIORUL PLD
Luni, Ishiba a fost reales în post de către aleşii din Camera inferioară a Parlamentului, cu 221 de voturi, împotriva rivalului său Yoshihiko Noda (160 de voturi), liderul Partidului Democrat Constituţional (PDC), principala formaţiune din opoziţie.
A fost necesar să se organizeze un al doilea tur de vot, din cauza lipsei unei majorităţi, în vederea departajării primilor doi candidaţi în primul tur – o premieră din 1994 încoace.
Blocul aflat la putere urmează să coopereze de-acum cu alte blocuri, pentru a-şi putea adopta programul şi a cerut ajutorul Partidului Democrat al Poporului (PDP), o formaţiune mică de centru, care a acceptat să coopereze punctul şi nu să intre în coaliţie.
”Pentru a rămâne la putere, Ishiba trebuie să să facă să treacă bugetul Guvernului în această iarnă. Asta înseamnă că PLD va trebui să facă concesii şi să caute alianţe”, declară AFP un profesor de la Universitatea Nihon, Tomoaki Iwai.
În negocierile cu PLD, PDP a cerut deja reduceri de impozite şi subvenţii enegetice care, potrivit economiştilor, vor reduce considerabil încasările fiscale ale Guvernului.
În paralel cu aceste negocieri delicate, Ishiba se confruntă cu o nemulţumire în interiorul partidului său, care a pierdut zeci de mandate – inclusiv ale unor miniştri – în alegerile de la 27 octombrie.
Dacă nu-şi îmbunătăţeşte susţinerea populară, membrii PLD ar putea începe să spună că nu se pot lansa în lupta alegerilor în Camera superioară cu Ishiba” şi să caute alt lider, declară Iwai, care se referă la alegerile la Senat, prevăzute în iulie.
Nivelul popularităţii Guvernului Ishiba este de imediat peste 30%, însă sondajele arată că o majoritate a opiniei publice consideră aă ar trebui să rămână premier.
Ishiba are în faţa sa un drum plin de obstacole, deoarece atât americanii, cât şi deputaţii japonezi sunt susceptibili să-l pună să crească cheltuielile publice şi – în acelaşi timp – să scadă impozitele, potrivit unor analişti.
Impunearea unor eventuale noi taxe vamale de către americani produselor chinezeşti şi japoneze ar putea alimenta inflaţia.
”Acest lucru ar trebui să-l determine pe domnul Ishiba să crească cheltuielile Guvernului, în timp ce deputaţii din opoziţie îi cer să reducă impozitele”, scrie economistul-şef al Dai-ichi Life Research Institute, Hideo Kumano.
”Domnul Ishiba are să aibă multe dureri de cap după victoria domnului Trump”, conchide Kumano.