Premierul suedez Ulf Kristersson cere ca vrachierul chienz suspectat de secţionarea a două cabluri de telecomunicaţii în apele teritoriale ale Suediei să intre în apele suedeze

Suedia cere marţi ca un cargou chinez Yi Peng 3, construit în 2001, ancorat în largul coastelor suedeze, în Strâmtoarea Kattegat, între Suedia şi Danemarca, să intre în apele teritoriale suedeze pentru a contribui la ancheta cu privire la ruperea cablurilor submarine considerate un posibil act de sabotaj, relatează AFP.

”Ne-am aflat în contact atât cu nava, cât şi cu China, şi am anunţat că vrem ca vaporul să se îndrepte către apele teritoriale suedeze”, anunţă într-o conferinţă de presă premierul suedez Ulf Kristersson.

Obiectivul nu este lansarea unor ”acuzaţii” subliniază el.

”Este doar dorinţa Suediei ca nava să intre în apele teritoriale suedeze pentru ca noi să putem coopera mai uşor pentru a înţelege ceea ce s-a întâmplat”, dă el asigurări.

Secţiuni a două cabluri de telecomunicaţii, situate ambele în apele Suediei la Marea Baltică, au fost tăiate la 17 şi 18 noiembrie.

Vrachierul Yi Peng 3, construit în 2001, a navigat în zona cablurilor în momentul în care au fost secţionate, potrivit unor site-uri de urmărirea navelor, însă nimic nu arată că este implicat în incident.

Faptul că nava a rămas ancorată de marţea trecută în Strâmtoarea Kattegat, între Suedia şi Danemarca, a ridicat întrebări.

Din cauza unor tensiuni în zona Mării Baltice, după invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, mai mulţi lideri au evocat posibilitatea unui ”atac hibrid”, desemnând acţiuni desfăşurate de către Moscova cu scopul de a face rău.

Kremlinul a respins drept ”rizibile” şi ”absurde” acuzaţii potrivit cărora se află la originea ruperii celor două cabluri.

Fotbal: Jude Bellingham, desemnat cel mai bun jucător al sezonului 2023-2024 din liga spaniolă

Târgul de Crăciun Bucureşti se deschide vineri. Iluminat festiv şi concert Loredana, în Piaţa Constituţiei