Preot de la Mitropolia Moldovei, cu o zi înaintea începerii pelerinajului religios de la Iaşi: Sperăm să simţim mai multă credinţă şi mai multă evlavie ca în alţi ani – FOTO

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase, marţi dimineaţă, din incinta Catedralei Mitropolitane şi vor fi aşezate într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că speră să existe mai multă credinţă şi mai multă evlavie ca în anii trecuţi.

În cursul zilei de luni, o familie din Bucureşti care deţine o florărie a sosit la Iaşi pentru a împodobi baldachinul în care vor fi aşezate sfintele moaşte.

”Ne bucurăm de prezenţa la Iaşi pentru al 21-lea an consecutiv a familiei Buştei din Bucureşti care vine şi împodobeşte baldachinul. Este un gest deosebit de recunoştinţă pe care această familie îl face”, a declarat preotul Lucian Apopei, director de comunicare în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Preotul Apopei a precizat că pe parcursul pelerinajului religios vor exista două numere de telefon la care credincioşii pot primi informaţii despre eveniment.

De asemenea, vor fi mobilizaţi o mie de voluntari, în timp ce aproximativ 300 de preoţi se vor afla printre oamenii care or aştepta la rând pentru a se închina la sfintele moaşte.

”Sperăm să simţim mai multă evlavie, mai multă credinţă, din partea noastră a organizatorilor, dar şi a credincioşilor care vin aici să se închine. Vor fi două numere de telefon la care pelerinii pot apela 24 de ore din 24 şi pot cere informaţii referitoare la pelerinajul de la Iaşi. Vor fi o mie de voluntari, iar 300 de preoţi se vor afla printre pelerini. În ceilalţi ani s-a simţit nevoia prezenţei preotului printre oameni. În preajma zilei de 14 octombrie timpul de aşteptare va fi mare, iar prezenţa unui preot este binevenită. Se va împărţi ceai către pelerini, anul trecut au fost peste 50.000 de pahare de ceai”, a mai afirmat preotul Lucian Apopei.

Pelerinajul religios organizat la catedrala ieşeană va începe marţi 8 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din incinta catedralei, în cadrul unei procesiuni, şi vor fi aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea lăcaşului de cult. În acest an, alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos, şi sfintele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

Racla cu sfintele moaşte va rămâne în curtea catedralei până pe 15 octombrie, după care va fi reintrodusă în lăcaşul de cult.

Pe 14 octombrie 2024, va avea loc slujba Sfintei Liturghii care va fi săvârşită pe un podium amplasat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

 

Echipa naţională: Un membru nou în staful selecţionerului Mircea Lucescu

Declarația care poate schimba soarta războiului din Ucraina – Annalena Baerbock amenință Rusia cu armele germane