Președintele AEP anunță că termenul a expirat – Alegerile parlamentare din acest an, fără alianțe între partide

„Termenul a expirat şi nu vom avea alianţe electorale la aceste alegeri”, a spus preşedintele AEP, Toni Greblă, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că termenul pentru depunerea unor alianţe politice încă nu a expirat.

„Alianţele politice, după cum ştiţi, se înregistrează la Tribunal şi nu la noi, cele electorale se înregistrează la BEC” a precizat Toni Greblă.

Potrivit art. 94 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, în cazul alianțelor electorale se aplică și un prag electoral majorat.

Astfel, pragul electoral pentru un singur partid este de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin 4 circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali.

În cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței, 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga țară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăși 10% din aceste voturi.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului Naţional de Teatru se pun în vânzare joi

VIDEO Fost șef al SIE profețește sfârșitul lui Ciucă și al partidului: ‘PNL o ia tropăind pe urmele PNȚCD / Ciucă o să treacă printr-un purgatoriu’