Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, afirmă că nu va comenta public propunerea legislativă a unor parlamentari ai PNL care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pentru un mandat de parlamentar. ”Să zicem că, în sinea mea, am şi o anume opinie, poate şi fundamentată juridic, constituţional, însă, repet, nu mă veţi vedea angrenat în disputele politice sau electorale”, explică Greblă.
”Vreau să vă spun că, în legătură cu desfăşurarea alegerilor, atribuţiile organelor statului, instituţiilor, autorităţilor sunt partajate. Este un proiect de lege care se află în dezbatere parlamentară, în mandatul meu am promis – şi aşa voi face şi acum şi în viitor – nu voi interfera absolut deloc în disputele politice, în campaniile electorale, în procesul legislativ care se desfăşoară în Parlament, cu procedurile parlamentare, cu posibilităţile de contestare a unei posibile legi adoptate la Curtea Constituţională, astfel încât pe prevederile legii actuale, pe care Autoritatea Electorală Permanentă este obligată să o respecte, nu sunt permise depuneri de candidaturi cu independenţi pe lista unor competitori politici. În viitor, ce se va întâmpla va hotărî Parlamentul după dezbatere parlamentară, după puncte de vedere care vor fi cerute diverselor instituţii şi autorităţi ale statului român. Repet: în această dispută, care are conotaţii şi politice, şi electorale, Autoritatea Electorală Permanentă nu se pronunţă”, a afirmat Toni Greblă, răspunzând unor întrebări, joi, într-o conferinţă de presă.
Greblă, fost judecător al Curţii Constituţionale, a adăugat că are propria sa opinie cu privire la acest subiect, dar nu o va exprima public.
”Să zicem că, în sinea mea, am şi o anume opinie, poate şi fundamentată juridic, constituţional, însă, repet, nu mă veţi vedea angrenat în disputele politice sau electorale. Menţin Autoritatea Electorală Permanentă în afara disputelor politice şi electorale”, a adăugat preşedintele AEP.
PNL a depus miercuri, la Senat, proiectul de lege care îi dă posibilitatea preşedintelui României, Klaus Iohannis, să candideze ca independent pe listele unui partid, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cu toate că se află încă în funcţie, iar Constituţia prevede că, ”în timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată”. În cazul în care este ales senator sau deputat, presedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte, conform proiectului semnat de parlamentarii PNL Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu, liderii de grup ai PNL.