Preşedintele Iranului a declarat, duminică, că Republica Islamică a respins negocierile directe cu Statele Unite cu privire la programul său nuclear care avansează rapid, oferind primul răspuns al Teheranului la o scrisoare pe care preşedintele american Donald Trump a trimis-o liderului suprem al ţării, relatează AP.
Preşedintele Masoud Pezeshkian a declarat că răspunsul Iranului, transmis prin intermediul sultanatului Oman, lasă deschisă posibilitatea unor negocieri indirecte cu Washingtonul.
Cu toate acestea, astfel de discuţii nu au înregistrat niciun progres de când Trump, în primul său mandat, a retras unilateral SUA din acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2018.
În anii care au urmat, tensiunile regionale au degenerat în atacuri pe mare şi pe uscat. Apoi a urmat războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, în cadrul căruia Israelul a ţintit liderii grupurilor militante din „Axa rezistenţei” autodescrisă de Iran.
Acum, în timp ce SUA desfăşoară intense raiduri aeriene vizând rebelii houthi din Yemen susţinuţi de Iran, riscul unei acţiuni militare care să vizeze programul nuclear al Iranului rămâne pe masă.
„Nu evităm discuţiile; încălcarea promisiunilor este cea care ne-a provocat probleme până acum”, a declarat Pezeshkian. „Ei trebuie să demonstreze că pot genera încredere”.
Departamentul de Stat al SUA, răspunzându-i lui Pezeshkian, a declarat că „preşedintele Trump a fost clar: Statele Unite nu pot permite Iranului să dobândească o armă nucleară”. „Preşedintele şi-a exprimat dorinţa de a discuta un acord cu Iranul”, a adăugat acesta. „Dacă regimul iranian nu doreşte un acord, preşedintele este clar, va urmări alte opţiuni, care vor fi foarte rele pentru Iran”.
Trump a declarat înainte de comentariile lui Pezeshkian că ia în considerare acţiuni militare şi tarife secundare, dacă Iranul nu este de acord cu un acord nuclear.
„Dacă nu încheie un acord, vor avea loc bombardamente şi vor fi bombardamente cum nu au mai văzut niciodată”, a declarat Trump într-un comentariu difuzat duminică de NBC News.
Faptul că Pezeshkian a anunţat decizia arată cât de multe s-au schimbat în Iran, de la alegerea sa în urmă cu o jumătate de an, după ce a făcut campanie pe promisiunea de a se reangaja cu Occidentul.
De la alegerea lui Trump şi reluarea campaniei sale de „presiune maximă” asupra Teheranului, moneda iraniană rial a intrat în cădere liberă.
Pezeshkian a lăsat discuţiile deschise până când liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani, a atacat dur pe Trump în februarie şi a avertizat că discuţiile cu administraţia sa „nu sunt inteligente, înţelepte sau onorabile”. Preşedintele iranian şi-a înăsprit apoi imediat propriile remarci cu privire la SUA.
Între timp, au existat mesaje contradictorii din partea Iranului timp de câteva săptămâni.
Videoclipuri de la demonstraţiile de vineri de Ziua Quds, sau a Ierusalimului, prezentau persoane din mulţime care îi instruiau pe participanţi să strige doar: „Moarte Israelului!” De obicei, se auzea şi „Moarte Americii”.
O înregistrare video cu o bază subterană de rachete dezvăluită de Garda Revoluţionară paramilitară de linie dură a Iranului a arătat, de asemenea, trupele sale călcând pe un steag israelian pictat pe sol – deşi nu era niciun steag american, aşa cum se vede adesea în astfel de înregistrări video de propagandă.
Dar Press TV, ramura în limba engleză a televiziunii de stat iraniene, a publicat săptămâna trecută un articol care includea lista bazelor americane din Orientul Mijlociu ca posibile ţinte de atac. Lista includea Camp Thunder Cove de pe Diego Garcia, în Oceanul Indian, unde SUA îşi bazează bombardierele stealth B-2, probabil folosite în Yemen.
„Americanii înşişi ştiu cât de vulnerabili sunt”, a avertizat vineri preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Qalibaf. „Dacă încalcă suveranitatea Iranului, va fi ca o scânteie într-un depozit de praf de puşcă, care va incendia întreaga regiune. Într-un astfel de scenariu, bazele lor şi aliaţii lor nu vor fi în siguranţă”.
Cu toate acestea, cele două atacuri directe recente ale Teheranului asupra Israelului cu rachete balistice şi drone au provocat pagube neglijabile, în timp ce Israelul a răspuns prin distrugerea sistemelor iraniene de apărare aeriană.