„Întoarcerea ostaticilor este un imperativ moral universal şi fac apel din locul acesta – un loc sacru – la întreaga comunitate internaţională să se mobilizeze pentru a pune capăt acestei crime umanitare oribile”, a spus Herzog.
Isaac Herzog s-a exprimat din fostul lagăr de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, în oraşul Oswiecim, din sudul Poloniei, în timpul ‘Marşului celor Vii’, un eveniment anual pentru comemorarea victimelor Holocaustului.
Auschwitz a fost cel mai mare dintre lagărele de exterminare construite de Germania nazistă şi a devenit un simbol al Holocaustului, în care au fost ucişi şase milioane de evrei europeni. Un milion de evrei şi peste 100.000 de neevrei au murit în acest loc între 1940 şi 1945.
„Cu inima frântă, reamintesc că chiar şi după ce am jurat ‘niciodată’ după Holocaust, astăzi – aici şi acum – sufletele a zeci de evrei sunt din nou închise într-o cuşcă, însetate după apă şi libertate”, a declarat preşedintele israelian la ceremonie.
„Aproape 60 dintre fraţii şi surorile noastre rămân ţinute în captivitate de terorişti ucigaşi în Gaza, într-o crimă oribilă împotriva umanităţii”, a continuat el.
Atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie 2023 s-a soldat cu moartea a 1.218 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP în baza unor date oficiale.
Din cele 251 de persoane răpite, 58 sunt încă deţinute ostatice în Gaza, dintre care 34 nu ar mai fi în viaţă, potrivit armatei israeliene.
Răspunsul militar israelian în Gaza a provocat o criză umanitară şi a făcut cel puţin 51.355 de morţi, în principal civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul guvernului din Fâşia Gaza, condus de gruparea Hamas.
În declaraţia sa, Isaac Herzog nu a menţionat operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza, remarcă AFP.
Qatar, SUA şi Egipt au mediat un armistiţiu în Gaza între Israel şi Hamas, care a început pe 19 ianuarie şi a permis creşterea intrării de ajutoare în enclavă, precum şi schimburi de ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni.
Israelul şi-a reluat atacurile aeriene intense şi ofensiva terestră în Fâşia Gaza pe 18 martie, după un dezacord cu privire la următoarea fază a încetării focului, care făcuse posibilă suspendarea luptelor timp de două luni.
Preşedintele Herzog s-a declarat „tulburat” luna trecută de reluarea bombardamentelor în Fâşia Gaza într-o critică rară la adresa premierului Benjamin Netanyahu, deplângând că problema ostaticilor nu mai este o prioritate naţională.
Mii de israelieni ies în stradă aproape zilnic la Ierusalim împotriva reluării războiului, ceea ce este perceput de mult cetăţeni drept o abandonare a ostaticilor încă deţinuţi în Gaza.