Preşedintele Nicuşor Dan are miercuri consultări informale cu partidele parlamentare, privind situaţia economică şi politică a ţării / Cu ce mandat merg liderii politici şi pe cine propun pentru funcţia de premier

Preşedintele Nicuşor Dan a invitat miercuri reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament, la consultări informale privind situaţia economică şi politică a ţării. Liderii principalelor partide şi-au stabilit deja mandatul cu care vor merge la discuţii, PNL şi USR afirmând că propunerea lor de premier este Ilie Bolojan, PSD precizând că nu va veni cu niciun nume de premier sau vreo funcţie de ministru, în această fază. UDMR doreşte o majoritate amplă, care să cuprindă şi PSD.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, consultările informale au fost convocate în temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) din Constituţia României. Articolul invocat prevede că preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, iar în acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Discuţiile se vor desfăşura  după următorul program: ora 09:00 – Partidul Social Democrat (PSD); ora 10:30 – Partidul Naţional Liberal (PNL); ora 12:00 – Uniunea Salvaţi România (USR); ora 13:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR); ora 15:00 – Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale; ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR); ora 17:00 – Partidul S.O.S. România; ora 18:00 – Partidul Oamenilor Tineri (POT); ora 19:00 – parlamentari neafiliaţi.

Preşedintele a anunţat că a stabilit pentru miercuri întâlniri, de la ora 9.00 până la ora 20.00, câte o oră şi jumătate cu fiecare, cu liderii partidelor. ” Am vorbit cu liderii la telefon şi azi echipa de la Administraţie (n. red. prezidenţială) o să trimită oficial”, a declarat Nicuşor Dan, marţi dimineaţă, în faţa locuinţei sale, după ce a fost întrebat dacă începe negocierile cu partidele.

Nicuşor Dan a precizat că va fi prima rundă de discuţii, care vor fi informale. ”Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale şi vor continua”, a precizat noul şef al statului.

Recent, preşedintele afirma că nu vrea să se grăbească cu formarea Guvernului, şi să îşi ia un interval de 3-4 săptămâni, el arătând că doreşte ca, în discuţii, cât mai multe din aspectele programului de guvernare să fie stabilite între partide.

CU CE MANDAT MERG PARTIDELE LA CONSULTĂRI

Fifor: PSD nu merge la consultările cu preşedintele pentru a discuta funcţii sau împărţirea puterii. Nu vom propune un premier şi nu vom negocia ministere

Deputatul Mihai Fifor anunţa că PSD nu merge la consultările cu preşedintele pentru a discuta funcţii sau împărţirea puterii, şi nu va propune un premier sau va negocia ministere.

În schimb, spune Fifor, PSD va prezenta principiile ferme care nu sunt negociabile, arătând că nu vor fi de acord cu oprirea proiectelor majore de infrastructură, cu tăieri de la investiţiile locale şi naţionale şi măsuri care lovesc în românii cu venituri mici şi medii.

El a menţionat că numai după ce va exista o imagine clară a viziunii economice propuse de preşedinte şi celelalte partide, PSD va decide în forurile interne dacă îşi asumă sau nu intrarea la guvernare, dar se va comporta ca un partid serios şi responsabil şi va susţine, dacă va fi cazul, instalarea unui guvern funcţional şi măsurile bune pentru ţară, chiar şi din opoziţie.

Delegaţia PNL, condusă de Ilie Bolojan

Partidul Naţional Liberal va fi reprezentat la consultările informale de preşedintele Ilie Bolojan, secretarul general Adrian Veştea şi prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu şi Dan Motreanu.

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran a declarat că în şedinţa conducerii liberale s-a stabilit clar că sunt de acord să intre la guvernare împreună cu celelalte trei partide şi cu minorităţile şi propunerea foarte fermă de premier a PNL este Ilie Bolojan, pentru că poate să conducă un guvern care să facă reforme.

Guran a mai spus că, fără un guvern majoritar, este foarte greu în aceste momente dificile pentru România.

Kelemen Hunor: Varianta noastră şi prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar şi eu sunt convins că va fi. PSD-ul, aşa cum cred eu, va fi în guvern

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că varianta Uniunii şi prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar, arătând că este convins că va fi un astfel de guvern iar PSD-ul, aşa cum crede el, va fi în guvern. Potrivit lui Kelemen Hunor, România, în acest moment, nu este pregătită pentru impozitul progresiv iar prima necesitate a guvernului este să aducă aproape 30 de miliarde în plus, la venituri, ca să ajungem la deficitul de 7%.

USR: Noi ne dorim ca Ilie Bolojan să fie premierul României, este şi propunerea şi dorinţa domnului preşedinte

Preşedintele interimar al USR. Dominic Fritz, a declarat la rândul lui că realitatea matematică arată că fără PSD nu pot trece aceste reforme importante prin Parlament.

Despre introducerea unui impozit progresiv, idee enunţată de preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, Fritz a menţionat că nu crede că acum este momentul în care fiecare trebuie să intre în negocieri cu tot felul de linii roşii şi că este momentul în care toate partidele trebuie să vină la masa negocierilor cu o dorinţă sinceră de a scoate România din criză. Fritz a arătat că USR vrea ca Ilie Bolojan să fie premierul României şi este şi propunerea şi dorinţa preşedintelui Nicuşor Dan şi s-a declarat încrezător că vor putea să ajungă în aceste negocieri la un astfel de rezultat.

AUR pune o condiţie pentru a participa la consultări: Preşedintele Nicuşor Dan să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile părtinitoare şi profund nedemocratice din timpul campaniei electorale

AUR îi transmite marţi preşedintelui Nicuşor Dan să îşi ceară scuze pentru afirmaţiile părtinitoare şi profund nedemocratice din timpul campaniei electorale, purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Dan Tanasă, arătând că faptul că l-a chemat la Cotroceni pe George Becali nu face decât să confirme obligaţiile pe care le are faţă de oamenii sistemului.

Tanasă mai spune că, dacă Nicuşor Dan nu îşi cere scuze, atunci ei nu vor lua parte la o mascaradă politică pusă în scenă pentru a acoperi o nouă înţelegere de culise între vechile partide ale regimului.

Partidul S.O.S. România nu va participa la consultările cu Nicuşor Dan
 
”Alegerile prezidenţiale sunt lovite de nulitate absolută din data de 5 octombrie 2024, când Preşedinta Partidului S.O.S. România, doamna avocată şi eurodeputată Diana Iovanovici-Şoşoacă, a fost oprită în mod abuziv de către CCR să candideze, chiar dacă îndeplinea toate condiţiile prevăzute de lege. Partidul S.O.S. România este singurul partid parlamentar căruia Sistemul nu i-a permis să aibă candidat la alegerile prezidenţiale, nici în anul 2024 şi nici în anul 2025”, a anunţat formaţiunea.
SOS România afirmă că, atât în 2024, cât şi în 2025, a strâns de fiecare dată peste 300.000 de semnături pentru candidatura Dianei Iovanovici-Şoşoacă la Preşedinţie.
”A fost încălcat brutal nu doar dreptul DE A FI ALEASĂ al doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă, dar şi dreptul DE A ALEGE al membrilor, simpatizanţilor şi votanţilor Partidului S.O.S. România. În cursa pentru funcţia supremă în Statul Român au rămas doar candidaţii validaţi de Sistem, iar alegerile prezidenţiale au fost inevitabil câştigate de Sistem. Pe cale de consecinţă, NU vom valida prin participarea noastră la consultări rezultatul acestor alegeri prezidenţiale viciate, al căror rezultat a fost falsificat de intervenţia brutală şi abuzivă a Curţii Constituţionale a României şi a Biroului Electoral Central.

Partidul Oamenilor Tineri va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni. Delegaţia POT este formată din deputaţii Anamaria Gavrilă, Daniel Grofu, Răzvan Chiriţă şi Gabriela Porumboiu.

Indicele german DAX a atins marţi un nou record istoric, ca urmare a atenuării tensiunilor comerciale SUA-UE

Jerome Powell le spune absolvenţilor de la Princeton: ”Cea mai mare greşeală în carieră este să eviţi riscurile”