Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a reafirmat marţi angajamentul băncii centrale americane de a reduce inflaţia, subliniind că factorii de decizie nu sunt presaţi să reducă dobânzile prea curând, transmite CNBC.
În declaraţiile susţinute în faţa Comitetului Bancar al Senatului SUA, Powell a descris economia americană drept ”puternică per ansamblu”, cu o piaţă a muncii ”solidă” şi o inflaţie care continuă să scadă, dar care rămâne peste obiectivul de 2% al Fed.
”Având în vedere că politica noastră monetară nu mai este la fel de restrictivă ca înainte şi economia rămâne puternică, nu trebuie să ne grăbim să ne ajustăm poziţia de politică monetară”, a declarat Powell.
”Ştim că reducerea restricţiilor prea repede sau prea mult ar putea afecta progresul în combaterea inflaţiei. În acelaşi timp, reducerea prea lentă sau insuficientă a restricţiilor ar putea slăbi activitatea economică şi ocuparea forţei de muncă.”
Powell a participat marţi la prima dintre cele două audieri programate săptămâna aceasta pe Capitol Hill. Miercuri, urmează să se adreseze Comitetului pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanţilor.
Piaţa bursieră şi supravegherea bancară
Declaraţiile lui Powell au determinat o uşoară scădere a pieţelor bursiere la începutul sesiunii de tranzacţionare, însă acestea s-au stabilizat ulterior.
O mare parte a discuţiei s-a concentrat pe supravegherea bancară, mai degrabă decât pe politica monetară.
Senatorul Elizabeth Warren, lider democrat din Massachusetts, a criticat decizia preşedintelui Donald Trump de a opri activitatea Biroului pentru Protecţia Financiară a Consumatorului (CFPB), susţinând că acest lucru a lăsat consumatorii fără o autoritate de reglementare care să supravegheze cele mai mari bănci din SUA. Întrebat cine se ocupă acum de conformitatea băncilor în absenţa CFPB, Powell a răspuns: ”Niciun alt regulator federal.”
Chiar şi în acest context, Powell a susţinut că sistemul bancar american ”este sigur”, menţionând că Fed ”analizează cu atenţie” problemele legate de de-bancarizare, ridicate anterior de administraţia Trump.
Tarifele impuse de Trump şi impactul asupra economiei
În ceea ce priveşte politica monetară, Powell nu s-a abătut de la declaraţiile recente ale Fed, care reflectă incertitudinea economică generată de noile politici comerciale şi fiscale.
Trump a lansat recent o campanie agresivă de impunere a tarifelor asupra principalilor parteneri comerciali ai SUA, susţinând că acestea vor echilibra piaţa economică şi vor contribui la obiectivele de politică externă, inclusiv combaterea imigraţiei ilegale şi a traficului de droguri, în special a fentanilului.
Powell nu a menţionat explicit aceste măsuri în discursul său, dar a fost întrebat de senatori despre impactul tarifelor asupra economiei.
”Cred că argumentele standard pentru liberul schimb rămân logice. Totuşi, acest model nu a funcţionat la fel de bine atunci când avem de-a face cu o ţară foarte mare care nu respectă regulile”, a spus Powell, referindu-se la China.
El a subliniat că Fed nu este implicată şi nu comentează politica tarifară, afirmând că ”aceasta este o responsabilitate a factorilor de decizie aleşi, nu a Rezervei Federale”.
În schimb, rolul Fed este să reacţioneze la aceste schimbări într-un mod ”responsabil şi echilibrat” pentru a îndeplini obiectivul său de stabilitate economică.
Dobânzile şi perspectivele economice
Pieţele financiare au interpretat mesajele recente ale Fed ca un indiciu că banca centrală va menţine dobânda de referinţă la nivelul actual, cel puţin până în vară.
Fed a redus deja dobânda-cheie cu un punct procentual în a doua jumătate a anului 2024, iar Powell a afirmat că actualul interval al ratei fondurilor federale, de 4,25% – 4,5%, oferă suficientă flexibilitate pentru ajustări viitoare.
”Suntem atenţi la riscurile ambelor aspecte ale mandatului nostru dual, iar politica monetară este bine poziţionată pentru a gestiona incertitudinile cu care ne confruntăm”, a spus Powell.
Trump cere reducerea dobânzilor, dar nu exercită presiuni directe asupra Fed
Imediat după preluarea mandatului, Trump a declarat că ”va cere” o scădere imediată a dobânzilor, însă ulterior a susţinut decizia Fed de a le menţine la acelaşi nivel.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că administraţia se concentrează mai mult pe reducerea randamentului obligaţiunilor pe 10 ani decât pe politica Fed, deoarece randamentele pe termen lung influenţează mai puternic costurile ipotecare şi investiţiile.
În acest context, Powell a recunoscut că ratele ipotecare rămân ridicate, chiar dacă Fed a redus dobânzile.
”Este adevărat că dobânzile ipotecare au rămas ridicate, dar acest lucru nu este direct legat de politica Fed. Ele sunt mai degrabă influenţate de randamentele obligaţiunilor pe termen lung, în special cele pe 10 şi 30 de ani”, a explicat Powell.
El a adăugat că dobânzile ipotecare ar putea scădea pe măsură ce Fed menţine dobânzile scăzute, dar nu a oferit un calendar clar pentru această evoluţie.