Preşedintele sârb Aleksandăr Vucici a promis să publice în 24 de ore toate documentele referitoare la lucrările de la Gara Novi Sad, o cerere constantă a opoziţiei după prăbuşirea copertinei clădirii care s-a soldat în noiembrie cu 15 morţi, relatează AFP.
”Am pregătit totul: 195 de documente”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă Vicici.
”Toată documentaţia pe care am găsit-o, toate lucrurile de care dispune parchetul vor fi prezentate publicului începând de mîine (joi)” şi publicate în ”24 de ore”, a promis el.
Sute de studenţi manifestau în faţa sediului preşedinţiei, în timp ce Aleksandăr Vucici îşi susţinea conferinţa de presă.
Preşedintele sârb, un naţionalist de dreapta, a anunţat că a decis ”să răspundă acestei cereri, care este importantă pentru adevăr, pentru fapte, pentru tot ceea ce trebuie să se întâmple (…), în vederea găsirii celor care trebuie să-şi asume responsabilitatea faţă de cele 15 persoane decedate tragic”.
O copertină de tone de beton a gării s-a surpat la 1 noiembrie, cu puţin înainte de prânz, într-o vineri, omorând 14 persoane pe loc – inclusiv copii.
O a 15-a persoană a murit din cauza rănilor mai târziu.
ZECI DE MANIFESTAŢII
După aceea, zeci de manifestaţii au avut loc în întreaga Serbie, la care s-a cerut ca cei care se fac vinovaţi să fie trimişi în justiţie câtt mai rapid, ca oficialii politici să demisioneze – ceea ce a făcut ministrul Construcţiilor la începutul lui noiembrie – şi să se publice toate documentele legate de lucrările de renovare care s-au terminat cu doar câteva luni înaintea accidentului.
Până miercuri, Guvernul sârb nu a evocat niciodată posibilitatea unei publicări a documentelor.
Însă, în ultimele zile, studenţii s-au alăturat contestării, iar miercuri peste o treime dintre facultăţile sârbe erau blocate.
La fel ca manifestanţii care au defilat cu miile începând de la 1 noiembrie, studenţii consideră surparea gării drept o consecinţă a corupţiei care le cangrenează, în opinia lor, ţara.
Potrivit clasamentului întocmit de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) Transparency International, Serbia se află pe locul 104 din 180 şi înregistrează un ”declin democratic”.
Studenţii şi opoziţia au denunţat în mai multe rânduri provocări ale unor bărbaţi, despre care cred că sunt apropiai ai regimului, care vin cu regularitate să atace manifestanţă dându-se drept trecători sătui de manifetsaţii sau şoferi furioşi.
De la începutul protestelor, mai mulţi studenţi au fost arestaţi sau răniţi, iar membri ai Orchestrei Naţionale sârbe care au venit să-i susţină au fost loviţi cu maşina de către automobilişti.