Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, la conferinţa „National Security Dialogue” din Elveţia: Vreau să pledez în faţa dumneavoastră pentru o Mare Neagră liberă şi deschisă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat luni la conferinţa „National Security Dialogue” organizată de Pepperdine University şi The Heritage Foundation, din SUA în care a transmis că suportul pentru Ucraina trebuie să continue şi să crească pentru a împiedica o victorie a Rusiei ce poate avea consecinţe nu doar asupra securităţii flancului estic al NATO, ci şi la nivel mondial. El a arătat că avem nevoie de o strategie americană pe termen lung şi predictibilă în Marea Neagră pentru a menţine o Mare Neagră liberă şi deschisă, adăugând că este în interesul Europei şi în interesul SUA.

Evenimentul s-a desfăşurat în campusul din localitatea Vevey, din Elveţia, unde anual are loc acest eveniment organizat de universitatea americană Pepperdine şi care aduce la aceeaşi masa oficiali şi experţi din toată lumea pentru a discuta cele mai importante teme pentru securitatea la nivel mondial.

În cadrul acestui eveniment, Nicolae Ciucă a fost invitatul special în timpul prânzului de lucru şi a susţinut o alocuţiune dedicată libertăţii de navigaţie aducând în atenţie importanţa strategică a Mării Negre din perspectiva conectivităţii, resurselor energetice, securităţii alimentare.

”Vreau să pledez în faţa dumneavoastră pentru o Mare Neagră liberă şi deschisă. Marea Neagră înseamnă, în primul rând, conectivitate, este locul în care se intersectează rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa. Cunoaşteţi cu toţii Iniţiativa celor 3 Mări, puternic susţinută de SUA, sau Coridorul Mijlociu, ce leagă Asia Centrală de Europa. Marea Neagră înseamnă legătura cu Orientul Mijlociu, Balcanii, dar Marea Neagră înseamnă şi multe rute energetice care leagă petrolul din Kazahstan şi Rusia sau gazul din Rusia şi Azerbaidjan de Europa.”, a menţionat Ciucă a precizat în discursul său.

El a arătat că Marea Neagră deţine şi resurse proprii de gaze, subliniind că, din 2027, mulţumită exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE. Acest fapt va contribui la creşterea independenţei energetice a statelor din regiune. ”O ţară ca Republica Moldova, dependentă de gazele ruseşti, poate, în sfârşit, să nu mai fie supusă şantajului din partea Federaţiei Ruse”, a transmis Ciucă în discurs.

Preşedintele Senatului a arătat că un alt aspect deosebit de important pentru securitatea şi stabilitatea la nivel global este cel al securităţii alimentare, spre exemplu, ţările din regiunea Mării Negre fiind mari producătoare de grâu şi floarea soarelui. Pentru a înţelege impactul la nivel global, Nicolae Ciucă a dat ca exemplu Egiptul, o ţară vitală pentru securitatea Orientului Mijlociu şi care importă cele mai mari cantităţi de grâu din ţările regiunii Mării Negre, România fiind unul dintre exportatorii importanţi pentru Egipt.

”Orice afectare a lanţului de aprovizionare cu cereale poate genera instabilitate socială şi politică în ţările Africii sau Orientului Mijlociu. Rusia transformă hrana într-o armă pentru a decredibiliza Occidentul şi a provoca instabilitate la nivel mondial”, a subliniat preşedintele Senatului în alocuţiunea sa. Acesta a atras atenţia asupra faptului că o încheiere a conflictului pe actuala linie de contact va face ca Rusia să menţină sub ocupaţie Crimeea şi să continue să aibă un comportament agresiv în domeniul naval pentru a afecta comerţul, conectivitatea, exploatările resurselor energetice.

Nicolae Ciucă ţinut să sublinieze că Marea Neagră are un loc aparte în gândirea strategică rusă, fiind o platformă pentru promovarea intereselor sale strategice în Orientul Mijlociu, Mediterana de Est şi Nordul Africii. În acest context, el a ţinut să sublinieze că pentru Rusia, conflictul din Ucraina nu este unul interstatal sau regional, ci este unul prin care Rusia încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate la nivel mondial.

Nicolae Ciucă a arătat că suportul pentru Ucraina trebuie să continue şi să crească pentru a împiedica o victorie a Rusiei ce poate avea consecinţe nu doar asupra securităţii flancului estic al NATO, ci şi la nivel mondial. Schimbarea graniţelor prin forţă, proliferarea armamentului nuclear drept unic exponent pentru a descuraja o agresiune, o alianţă mult mai agresivă a forţelor autocrate, vor caracteriza arena internaţională în cazul în care Rusia va reuşi să îşi impună voinţa prin forţă în Ucraina.

În încheierea alocuţiunii, Ciucă a subliniat nevoia unei politici pe termen lung şi predictibile a SUA pentru Marea Neagră: ”Avem nevoie de o strategie americană pe termen lung şi predictibilă în Marea Neagră pentru a menţine o Mare Neagră liberă şi deschisă. Este în interesul Europei şi în interesul SUA. În ceea ce mă priveşte, pot să vă spun un singur lucru, puteţi conta pe România în viitor. Vom rezista aici împreună cu voi.”

Italia – O sculptură a artistului disident Ai Weiwei, distrusă intenţionat – FOTO/ VIDEO

Marcel Boloş: Legea în vigoare spune foarte clar că pensiile se indexează cu rata inflaţiei şi deocamdată această lege este cea în baza căreia se va elabora bugetul pe 2025