„Am dori să subliniem că autoritățile de la Kiev au decis să înceteze pomparea gazelor naturale din Rusia către cetăţenii țărilor europene, în ciuda faptului că Gazprom și-a îndeplinit obligațiile contractuale” – a subliniat Zaharova. „Responsabilitatea pentru oprirea furnizării gazelor rusești revine în întregime SUA, regimului marionetă de la Kiev, precum și autorităților statelor europene care şi-au sacrificat bunăstarea cetățenilor lor de dragul sprijinului financiar pentru economia americană” – a declarat Maria Zaharova, informează TASS, conform Rador Radio România.
Reprezentantul oficial al MAE rus a mai subliniat că oprirea livrărilor de gaze din Federația Rusă va afecta negativ viața europenilor. „Încetarea furnizării de energie rusă competitivă și ecologică nu numai că slăbește potențialul economic al Europei, dar are și un impact negativ asupra nivelului de viață al cetățenilor europeni.
Contextul geopolitic al deciziei regimului de la Kiev se află la suprafață. Principalul beneficiar al redistribuirii pieței de energie din Lumea Veche și principalul sponsor al crizei ucrainene sunt Statele Unite ale Americii” – a subliniat diplomatul rus.
Acordul privind tranzitul gazelor rusești prin teritoriul ucrainean a expirat la 1 ianuarie 2025. Acesta prevedea pomparea a 40 de miliarde de metri cubi anual. Cu toate acestea, refuzul Ucrainei de a reînnoi acordul a privat Gazprom de capacitatea tehnică și legală de a furniza combustibil pe această rută și, prin urmare, livrările au fost oprite în dimineața zilei de 1 ianuarie.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că nu va exista un nou contract pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, întrucât nu va fi posibilă renegociarea acordului cu câteva zile înainte de Anul Nou. Kievul și-a anunțat, de asemenea, intenția de a opri tranzitul de gaz rusesc. În același timp, Ucraina este pregătită să reia aprovizionarea prin sistemul său de transport al gazelor la cererea Comisiei Europene, dacă acesta nu va fi gaz rusesc, iar președintele Rusiei a admis varianta încheierii unor contracte de furnizare prin terți – companii turce, ungare, slovace și azere.
BBC: „Preţurile gazelor în Europa au crescut cu mai mult de 4%”
Preţurile gazelor în Europa au crescut cu mai mult de 4% în prima zi de tranzacţii după ce a fost întreruptă livrarea gazelor ruseşti prin Ucraina spre statele Uniunii Europene, informează BBC. Oprirea tranzitului a venit după expirarea unui acord pe cinci ani în acest sens între Rusia şi Ucraina şi s-a pus astfel capăt unui aranjament pe zece ani. Preţurile au ajuns la cel mai înalt nivel după octombrie 2023, în condiţiile în care temperaturi scăzute sunt prognozate în cea mai mare parte a Europei.