Prețurile la gaze continuă să urce: presiune în creștere și pe piețele de energie electrică

Factorii care afectează prețurile gazelor sunt și întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, combinată cu condițiile meteorologice nefavorabile, care intensifică presiunea asupra pieței.

Potrivit datelor din platforma Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI), la 5 februarie 2025, instalațiile de stocare a gazelor naturale ale Uniunii Europene erau pline doar cu

51%, față de 68% înregistrate în aceeași perioadă din 2024. Această scădere ridică îngrijorări cu privire la adecvarea energetică, înaintea iernii viitoare.

Scăderea stocurilor este atribuită multor factori. Întreruperea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025 a limitat cantitatea care ajunge pe piețele europene. În plus, temperaturile scăzute și producția redusă de energie eoliană din ultimul trimestru al anului 2024 au forțat țările europene să consume o parte mai mare din rezervele lor.

Această situație a crescut dependența Europei de importurile de gaz natural lichefiat (GNL). Cu toate acestea, cererea puternică din Asia i-a împins pe furnizori să solicite prețuri mai mari pentru mărfurile europene, ceea ce face piața mai scumpă.

Necesitatea restabilirii stocurilor înainte de iarna viitoare îi împinge pe cumpărători să cumpere gaze naturale, în ciuda prețurilor deja ridicate. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) avertizează că, pentru a atinge obiectivul de ocupare de 90% până la 1 noiembrie 2025, țările europene vor trebui să-și crească semnificativ achizițiile de vară față de anii precedenți.

Această perspectivă menține presiunea ascendentă asupra prețurilor. În orice caz, evoluția prețurilor continuă să fie influențată de condițiile meteorologice și de evoluțiile geopolitice. Frontul rece iminent din Europa săptămâna viitoare poate crește și mai mult cererea și presiunea pe piață. În același timp, tensiunile de pe piața mondială a energiei, precum posibilitatea unor sancțiuni mai stricte asupra Iranului, pot afecta indirect furnizarea de gaze naturale.

Piețele monitorizează îndeaproape evoluțiile comerțului global cu GNL și strategiile de stocare pe care le vor alege guvernele europene. Se estimează că capacitatea importatorilor europeni de a asigura cantități suficiente de gaze naturale înainte de începutul iernii viitoare va determina în mare măsură evoluția viitoare a prețurilor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Telefon de maximă importanță! Trump și Zelenski analizează opțiunile pentru pace

Bruxelles ia în considerare limitarea prețurilor gazelor naturale. Reacția piețelor bursiere