Preţurile petrolului s-au prăbuşit vineri cu aproape 8% după tarifele de retorsiune anunţate de China împotriva SUA

Preţurile petrolului s-au prăbuşit vineri cu aproape 8%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, pe fondul escaladării grave a războiului comercial global, după ce China a anunţat tarife suplimentare de 34% asupra tuturor bunurilor importate din SUA, începând cu 10 aprilie, transmite Reuters.

Această reacţie vine în contextul în care administraţia Trump a ridicat barierele tarifare la cel mai ridicat nivel din ultimul secol, determinând statele din întreaga lume să pregătească măsuri de retorsiune, ceea ce a dus la o prăbuşire a pieţelor financiare globale şi la temeri crescânde privind o recesiune mondială.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 5,55 dolari (7,9%), până la 64,59 dolari/baril, în timp ce preţul petrolului WTI (West Texas Intermediate), de referinţă pe piaţa americană, a pierdut 5,87 dolari (8,8%), ajungând la 61,04 dolari/baril. În timpul sesiunii, ambele au atins minime de 64,15 dolari şi respectiv 60,81 dolari/baril, cele mai reduse niveluri din 2021.

Ambii indicatori de referinţă se îndreaptă spre cele mai mari pierderi săptămânale (în procente) din ultimii doi ani.

”Testul real va fi dacă aceste tarife reciproce vor persista şi vor lovi cererea globală de petrol – ceea ce pieţele par acum să anticipeze – sau dacă este doar o tactică de negociere de tip fum şi oglinzi din partea echipei Trump. Un lucru e sigur: incertitudinea va continua să apese asupra preţurilor petrolului în următoarele sesiuni,” a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior la BOK Financial.

JP Morgan a majorat la 60% probabilitatea ca economia globală să intre în recesiune până la finalul anului, de la 40% anterior.

Presiunea asupra preţurilor a fost amplificată de decizia OPEC+ de a accelera planurile de creştere a producţiei. Organizaţia a anunţat că va aduce pe piaţă 411.000 barili/zi în mai, comparativ cu planul anterior de 135.000 barili/zi.

O veste negativă suplimentară a venit vineri de la Consorţiul de Conducte din Marea Caspică (CPC), care a anunţat că un tribunal rus a decis nesuspendarea activităţii terminalului de export de la Marea Neagră, evitând astfel o posibilă scădere a producţiei din Kazahstan şi a livrărilor prin CPC.

Importurile de petrol, gaze şi produse rafinate au fost exceptate de la noile tarife impuse de Trump, însă politicile sale riscă să alimenteze inflaţia, să încetinească creşterea economică şi să intensifice disputele comerciale, aspecte care trag în jos preţul petrolului.

Goldman Sachs a redus ţintele sale de preţ pentru decembrie 2025 pentru Brent şi WTI cu 5 dolari, la 66 şi 62 dolari/baril, respectiv.

”Riscurile pentru prognoza noastră redusă a preţului petrolului sunt orientate în jos, în special pentru 2026, pe fondul riscurilor crescânde de recesiune şi, într-o măsură mai mică, al creşterii ofertei OPEC+,” a spus Daan Struyven, şeful diviziei de cercetare petrolieră la Goldman Sachs.

HSBC a redus şi ea estimarea privind creşterea cererii globale de petrol pentru 2025 de la 1 milion barili/zi la 0,9 milioane, invocând atât tarifele, cât şi decizia OPEC+.

 

Trump s-a supărat pe Beijing pentru că a ripostat la tarifele americane: China a jucat prost

UPDATE – China anunţă tarife vamale de 34% asupra tuturor produselor americane începând cu 10 aprilie, precum şi alte măsuri de răspuns. Prăbuşirea pieţelor se accelerează, preţul petrolului scade şi mai mult / Reacţia lui Trump