Toate activităţile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern, a transmis sâmbătă conducerea Autorităţii Electorale Permanente, la întâlnirea cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării scrutinului prezidenţial din acest an.
”În vederea asigurării transparenţei activităţilor specifice desfăşurării proceselor electorale şi a informării corecte cu privire la respectarea standardelor europene şi internaţionale în materie electorală, Autoritatea Electorală Permanentă organizează Programul electoral de observare a alegerilor pentru preşedintele României din data de 24 noiembrie 2024. În acest sens, sâmbătă, preşedintele AEP, Toni Greblă, vicepreşedintele Autorităţii, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul AEP s-au întâlnit cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării alegerilor pentru preşedintele României din acest an”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Cu această ocazie, conducerea AEP a prezentat bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, arătând că toate activităţile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern.
Totodată, preşedintele AEP a precizat că vizita observatorilor internaţionali contribuie la facilitarea schimburilor de experienţă la nivel internaţional şi la promovarea valorilor şi principiilor democratice, menţionând că acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experţilor europeni şi internaţionali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral.
„Democraţia are la bază, în primul rând, încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată doar prin organizarea unor alegeri libere şi corecte. Misiunea Autorităţii Electorale Permanente este aceea de a organiza alegerile în cele mai bune condiţii, astfel încât alegătorii să aibă certitudinea că sistemul electoral românesc este unul sigur, corect şi transparent, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie”, a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, potrivit comunicatului.
Printre cei aproximativ 90 de participanţi la Programul electoral de observare a alegerilor pentru preşedintele României, organizat de Autoritatea Electorală Permanentă în perioada 22 – 25 noiembrie, se numără şi alte organizaţii internaţionale partenere, alături de care AEP promovează valorile democratice în întreaga lume, precum IFES Europa (Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale) şi Fundaţia Swiss Democracy, precizează sursa citată.
Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România şi de a asigura schimburile de experienţă la nivel internaţional.
Totodată, la Programul de observare a alegerilor participă reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canadei, Franţei, Suediei, Ungariei şi Turciei, precum şi ai autorităţilor electorale din ţări precum Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Tunisia şi Turcia.
Observatorii internaţionali acreditaţi pentru observarea alegerilor prezidenţiale şi-au arătat interesul faţă de cadrul normativ naţional care reglementează alegerile pentru preşedintele României, dar şi faţă de modul de organizare a procesului electoral din România şi de desfăşurare a alegerilor din perspectiva practicilor şi soluţiilor implementate pentru asigurarea securităţii informatice şi a provocărilor care pot apărea în mediul online, în perioada electorală, se mai arată în comunicatul AEP. AGERPRES/(AS – autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)