Prezidenţiale2024/ Năsui: Lasconi – candidata USR; e bine să ne unim în spatele unui candidat unic al forţelor europene

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat luni, pentru RFI, că Elena Lasconi este în continuare candidata Uniunii Salvaţi România pentru alegerile prezidenţiale.

Totodată, a pledat pentru un candidat unic al forţelor europene sau măcar al forţelor de dreapta.

„Eu vă pot confirma că, potrivit forurilor statutare din USR, doamna Lasconi rămâne candidatul nostru. Congresul USR, care este forul din interiorul partidului care desemnează candidatul, are o decizie foarte clară. Ceea ce vor face alţi parteneri din coaliţie nu ştiu să vă răspund, depinde de calculele lor politice. Cred însă că trebuie şi e bine să ne unim în spatele unui candidat care să reprezinte forţele – dacă nu europene – măcar cele de dreapta. (…) Având în vedere cum arată rezultatul după primul tur, cred că este nevoie de ceva unitate, ca să nu mai avem riscul unui tur doi în care să intre extremişti sau în care să fie pericolul acesta care să planeze asupra României”, a declarat Năsui, care este membru al Biroului Naţional al USR.

El a menţionat că decizia privind reluarea scrutinului ar trebui luată cât de repede, astfel încât să existe o predictibilitate asupra calendarului alegerilor.

„Nu ştiu când se vor relua. Sunt foarte multe variabile, pentru că ne aflăm într-o zonă nereglementată, nelegiferată. Nu există nicăieri prevăzut ce se va întâmpla în cazurile acestea. (…) Practic, toată decizia, acum, este una eminamente politică. Nu ştim dacă aceste alegeri vor avea loc în trei luni, şase luni, un an, două luni… nu ştim, pur şi simplu. (…) (Decizia privind reluarea scrutinului, n.r.) ar trebui luată cât de repede ca să avem o predictibilitate asupra calendarului. Dar ar trebui luată şi după ce s-au luat nişte măsuri, ca să nu se mai repete ce s-a întâmplat prima oară. E metafora aceasta a sportivului dopat. Dacă un sportiv a fost dopat, nu îl laşi să ia medalia de aur. Dar dacă reiei concursul, trebuie să îl reiei într-un mod în care să te asiguri că nimeni nu este dopat”, a spus Năsui.

Pe de altă parte, el a comparat cu o „bombă nucleară” decizia anulării alegerilor, în condiţiile în care primul tur a fost validat. În acest sens, a afirmat că USR aşteaptă mai multe dovezi decât informaţiile desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Mi se pare că ne-a trecut glonţul pe la ureche. Dar aş spune că felul în care judecăm această decizie (a CCR, n.r.) depinde foarte tare de dovezile care vor mai apărea în zilele următoare. Această reluare a scrutinului a fost justificată de o ingerinţă a unor puteri străine, a unor actori statali – scrie în documente, în procesul alegerilor – lucru care într-adevăr este intolerabil, dar trebuie şi demonstrat. Este o bombă nucleară, practic, anularea unor alegeri după ce primul tur fusese deja validat. Ea poate fi înţeleasă numai în contextul în care s-ar veni cu aceste dovezi, pe care încă le aşteptăm. Deocamdată, evident că răsuflăm uşuraţi, că riscul foarte mare exista cu un candidat deschis rusofil, în turul doi, să câştige. Eu cred că n-ar fi câştigat, dar exista acest risc. A ajuns de pe poziţia unu. în turul doi, cu un număr de voturi pe care nu îl estima nimeni, aşa că pericolul era acolo”, a mai spus Năsui.

Totodată, a subliniat că trebuie să reiasă „foarte clar” faptul că a existat o ingerinţă din partea altui stat în procesul electoral şi că acest aspect s-a aflat la baza reluării scrutinului.

„O bună parte din oameni răsuflă uşuraţi, dar ne gândim şi pe viitor cum se vor mai întâmpla lucrurile şi dacă lucrurile acestea se mai pot întâmpla pentru nişte nereguli de campanie. De asta spun că trebuie făcută foarte clară legătura între nereguli de campanie, ingerinţa unui stat neprieten, a unui actor statal; şi dacă ar fi fost prieten, nu conta. Ingerinţa altui stat în procesul electoral trebuie să fie foarte clar că a existat şi că asta a stat la baza reluării acestui scrutin. (…) Aş zice că trebuie mai mult (decât informaţiile desecretizate de CSAT, n.r.), aş zice că trebuie puţin mai mult şi că aşteptăm rezultatul anchetei. Înţeleg că sunt anchete în curs acum şi la nivelul Procuraturii Generale. Aşteptăm să vedem ce este şi acolo”, a subliniat el. AGERPRES/(AS – autor: Irinela Vişan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu) 

Romaşcanu: Poziţia de prim-ministru de la PSD nu a purtat un nume; de obicei este ocupată de preşedintele PSD

Federaţia Siriană de Fotbal a schimbat culoarea echipamentului naţionalei