„Pacientul a supraviețuit și se vindecă. Prognosticul este că pacientul va fi mult mai puternic, mai mare, mai bun, mai rezistent decât oricând înainte. Make America Great Againn!!!”, se mai arată în postarea președintelui american.
Noile tarife nu au intrat încă în vigoare
„În câteva momente, voi semna un ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce asupra țărilor din întreaga lume. Reciproc, asta înseamnă că ei ne fac asta și noi le facem. Foarte simplu. Nu se poate mai simplu decât atât”, a anunțat miercuri Donald Trump, în timpul unui discurs.
Liderul SUA a adăugat că ordinul reprezintă „o declarație de independență economică”. Vom ajunge la „o epocă de aur a Americii, o epocă care începe curând”, a precizat Donald Trump.
Dolarul s-a prăbușit după decizia lui Trump
Dolarul american s-a prăbușit după cea mai recentă decizie a lui Donald Trump. Președintele SUA a aruncat economia mondială în aer după ce a impus o serie de tarife speciale. Șocul se resimte pe piața de schimb valutar.
Din cele 180 de țări care vor fi afectate de noile tarife ale lui Trump, Rusia nu figurează pe listă
Dolarul american se depreciază joi, la o zi după declararea războiului comercial a lui Donald Trump, care alimentează temeri cu privire consecinţe grele împotriva economiei americane, relatează AFP.
”Combinaţia unei inflaţii mai mari, chiar tranzitorii, şi o creştere mai slabă” care vor decurge din aceste taxe vamale ”va zgudui în mod inevitabil excepţionalismul american”, rezumă un analist de la Swissquote Bank, Ipek Ozkardeskaya, scrie Agerpres.
Iar asta fără a pune la socoteală măsurile de retorsiune ale ţărilor ţintite.
”Rezerva federală (Fed) va trebuie să-şi aleagă lupta: ea va înclina probabil să suţină economia”, scăzând dobânzile, ”considerând că impactul taxelor vamale asupra inflaţiei va fi punctual şi de scurtă durată şi că el va fi compensat în parte de o ăncetinire economică marcată”, estimează analistul.
Or dobânzi mai slabe ar face dolarul şi mai puţin profitabil pentru investitori şi i-ar determina să renunţe la această deviză.
Către ora 9.45 GMT (12.45, ora României), bancnota verde se deprecia cu 1,55% faţă de euro, la 1,1025 dolari, evoluând la cele mai scăzut nivel de la începutul lui octombrie împotriva monedei unice. Deviza americană s-a depreciat de asemenea cu 1,21% faţă de lira sterlină, la 1,3167 dolari, şi derapa cu 1,57% faţă de moneda japoneză, la 146,54 yeni dolarul. Ofensiva protecţionistă a Casei Albe – fără echivalent din anii 1930 – implică un plafon al taxelor vamale suplimentar de 10% la toate importurile şi majorări în ţări considerate ostile în sectorul comercial.
Produselor chineze – vizate în mod expres – urmează să li se impună o nouă taxă la import, de 34%, care se adiugă celei de 29% adăugată deja de Washington.
Acest lucru urmează să afecteze creşterea economică a Chinei, estimează unii analişti, lucru care explică faptul că dolarul se aprecia joi cu 0,44% faţă de renminbi – celălalt nume al deviziei chineze – offshore, la 7,3003 yuani dolarul.