Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul din Saint Vincent și Grenadine, Ralph Everard Gonsalves, aflat în prima vizită oficială în România de la stabilirea relațiilor bilaterale româno-vincențiene (2003) și prima vizită bilaterală a unui înalt demnitar caraibian după 1990.
Cei doi premieri au participat la ceremonia de semnare a unor Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea bilaterală în domeniile agriculturii, educației, sănătății, managementului riscului de dezastre și asistenței umanitare internaționale.
În cadrul întâlnirii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a arătat interesul și angajamentul pe termen lung al României față de regiunea Caraibilor, precum și disponibilitatea de a rămâne un prieten al acesteia în UE și un promotor activ al Parteneriatului UE- Caraibe.
Totodată, cei doi premieri au discutat despre stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale. Șefii celor două guverne au salutat dinamismul dialogului politico-diplomatic din ultimii ani și au subliniat potențialul important de diversificare a cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum: agricultura, securitatea și siguranța alimentară, sănătatea, managementul situațiilor de urgență. În acest context, prim-ministrul Ciolacu a anunțat că Ministerul Educației și Cercetării, precum și trei centre universitare din România vor oferi, în anul universitar 2025-2026, 11 burse de studiu pentru tineri vincențieni, consolidând astfel legăturile educaționale dintre cele două țări.
De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra necesității de a intensifica eforturile pentru dezvoltarea cooperării economice și a schimburilor comerciale. Prim-ministrul Gonsalves a mulțumit pentru asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România țărilor caraibiene, precum și pentru sprijinul oferit în cadrul Uniunii Europene, pe subiecte de interes regional.
Cei doi înalți demnitari au avut, de asemenea, un schimb de opinii și evaluări pe marginea situației de apartenență geografică a celor două țări, cu accent pe situația de securitate la Marea Neagră, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și eforturile de pace, respectiv, pe evoluții regionale recente în America Latină și Caraibe. În cadrul convorbirilor s-a convenit intensificarea cooperării în cadrul Parteneriatului UE-Caraibe și al dialogului între Uniunea Europeană și Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene. Prim-ministrii celor două guverne au exprimat încrederea privind succesul viitorului Summit UE-CELAC (Columbia, noiembrie 2025), în continuarea celui din 2023, organizat în timpul Președinției pro-tempore vincențiene a CELAC.