Demersul edilului vine ca urmare a sesizărilor primite din partea unor medici de la SJU Focşani, care reclamă un volum foarte mare de muncă şi un număr excesiv de gărzi, ceea ce duce la epuizare şi riscuri profesionale.
„Din 2016, de când sunt primar, nu am primit niciodată din partea medicilor din cadrul Spitalului Judeţean scrisori prin care să-şi exprime nemulţumirea faţă de condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Dar şi mai surprinzător a fost faptul că aceste scrisori au fost înaintate de însăşi doamna manager, Rodica Ifrim (…), printr-o adresă înaintată către Direcţia de Sănătate Publică, Primăria Focşani, Instituţia Prefectului Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea. (…) De aceea am considerat că este necesar să luăm atitudine. Şi-am aşteptat un anumit timp de răspuns din partea celorlalte instituţii, nu am văzut nicio reacţie din partea Instituţiei Prefectului, din partea CJ şi nici măcar din partea DSP. Ba mai mult decât atât, DSP ne transmite două adrese prin care, într-un fel sau altul, ne solicită sau mai bine zis ne obligă să încălcăm legea, în sensul de a găsi soluţii temporare pentru a evita supraaglomerarea din UPU adulţi şi Pediatrie a SJU Focşani cu ajutorul medicilor din reţeaua de medicină şcolară. Or, medicii din reţeaua de medicină şcolară au încheiat un contract cu Direcţia de Asistenţă Socială strict pe probleme de cabinete de medicină şcolară. Nu putem să-i obligăm pe aceşti medici să desfăşoare activitate de gardă în cadrul spitalului SJU”, a explicat Misăilă.
În opinia primarului, s-a ajuns într-o „situaţie limită”, care ar trebui să ridice un semnal de alarmă tuturor factorilor decidenţi.
„De aceea am luat hotărârea să sesizăm mai departe aceste aspecte către domnul ministru, văzând că aceste adrese nu sunt transmise către domnul ministru Rafila. (…) Eu n-am făcut altceva decât să trag un semnal de alarmă Guvernului României, Ministerului Sănătăţii, cu privire la situaţia dezastruoasă în care ne aflăm astăzi. Dacă DSP Vrancea tinde să ceară DAS din cadrul Primăriei Focşani să utilizăm medicii de medicină şcolară pentru asigurarea permanenţei şi a gărzilor în UPU este, din punctul meu de vedere, o situaţie limită, care nu poate fi trecută cu vederea şi care ar trebui să ridice un semnal de alarmă tuturor factorilor decidenţi”, a declarat Cristi Misăilă.
La rândul său, directorul DAS Focşani, Mihaela Bernovici, a precizat că instituţia pe care o conduce nu poate obliga medicii şcolari să încheie contracte de gărzi cu spitalul, această decizie fiind una voluntară.
„Profesia de medic este o profesie liberală. În afara orelor de program la cabinetele de medicină şcolară, conform contractului de muncă pe care l-au încheiat aceşti medici cu DAS, aceştia pot desfăşura şi alte activităţi. Deci pot să facă, dacă îşi doresc acest lucru, contract cu unitatea medicală, respectiv Spitalul Judeţean, în vederea acestor servicii de gardă. Nu putem să obligăm medicii şi nici nu este atributul nostru să remediem această treabă. În mod direct, aceşti medici pot să încheie contracte, dacă vor”, a afirmat ea.
Deficitul de medici afectează în special Secţia de Pediatrie a SJU, de unde în ultimele luni trei medici au demisionat şi ulterior s-au angajat la DAS, iar alţi doi au ieşit la pensie, lăsând secţia cu doar trei specialişti.
Printre problemele care i-ar fi fost aduse la cunoştinţă primarului s-ar număra volumul foarte mare de activitate al medicilor în gardă, cu deficit de medici pe multe din liniile de gardă pe care aceştia trebuie să le suplinească, „cu depăşirea limitelor de competenţă ale medicului de urgenţă, cu risc de malpraxis, cu expunere la agresiuni verbale şi fizice din partea pacienţilor şi aparţinătorilor şi cu epuizare fizică, mentală şi afectarea gravă a stării de sănătate”, a arătat primarul.
Potrivit sesizărilor transmise către autorităţi, pacienţii reclamă, la rândul lor, timpul mare de aşteptare la UPU, lipsa medicamentelor şi calitatea slabă a alimentaţiei din spital.
În replică, managerul SJU Focşani, Rodica Ifrim, a susţinut că activitatea spitalului este complexă şi poate atrage şi critici. Ea a respins acuzaţiile privind presupusa proastă gestionare a spitalului, subliniind că se fac eforturi pentru a atrage medici, inclusiv prin colaborări externe, iar problemele ridicate sunt analizate şi remediate constant.
„Activitatea complexă dintr-un spital în contextul accesării serviciilor este în mod firesc de natură să atragă aprecieri, critici şi în general interesul comunităţii. Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani, ca parte a infrastructurii sănătăţii, nu face excepţie. (…) SJU a manifestat în mod consecvent deschidere (inclusiv apariţii media) atât faţă de toţi cei interesaţi de a contribui la dezvoltarea activităţilor noastre, cât şi faţă de cei care solicitau informaţii referitoare la modul în care sunt asigurate serviciile noastre. (…) În ceea ce priveşte deficitul de medici care are în mod evident un impact asupra formării liniilor de gardă, cauza rădăcină a acestei probleme nu este generată de lipsa de medici la nivel naţional, ci repartiţia dezechilibrată a acestora la nivel naţional. (…) În acest context, nicio echipă managerială nu poate rezolva această problemă reală strict pe plan intern. Fără a da vina ‘pe greaua moştenire’ şi în lipsa oricărui sprijin din partea primăriei municipiului Focşani, actuala conducere a SJU a efectuat demersuri susţinute şi a reuşit angajarea prin concurs a mai multor medici din diferite specialităţi, dar şi cooptarea în regim de colaboratori externi, mai ales medici pediatri, pentru a asigura linia de gardă”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Rodica Ifrim.
Primarul a precizat că a solicitat Prefecturii convocarea Comisiei de Dialog Social, la care să fie invitaţi atât reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai Colegiului Medicilor de Familie din Vrancea, reprezentanţi ai DSP, autorităţilor publice, respectiv Consiliul Judeţean şi Primăria municipiului Focşani, dar şi ai altor entităţi care pot să se implice în această activitate, pentru a identifica soluţii urgente la criza din sistemul sanitar local.