Primele cazuri ale temutei gripe australiene în Europa. Un simptom grav al virusului H3N2 afectează creierul

 

Un simptom neurologic al gripei australiene H3N2, subtipul virusului gripal sezonier A care circulă și în Europa, este un semn că această tulpină poate afecta creierul: pe lângă febră, tuse și dureri în gât, infecțiile cu A/H3N2 pot provoca o serie de simptome care afectează sistemul nervos central, cum ar fi stări confuzionale, tulburări mentale, dar pot declanșa și encefalite periculoase. Într-un caz din Italia, relatează profesorul Matteo Bassetti, un bărbat nu și-a putut recunoaște nici măcar soția.

Un simptom grav al gripei australiene H3N2, una dintre tulpinile de gripă sezonieră A care circulă în Italia, este un semn că virusul poate afecta nu numai tractul respirator, ci și creierul, ducând la apariția simptomelor neurologice: Pe lângă febră, tuse și dureri în gât, infecțiile cu virusul gripal sezonier A de subtip H3N2 (A/H3N2) pot provoca o serie de simptome care afectează sistemul nervos central, cum ar fi stări de confuzie și dereglări ale stării mentale, dar pot declanșa și encefalite periculoase.

Primele cazuri de gripă în Italia au fost înregistrate în Lombardia, Piemont și Lazio. Dar și în Genova și în restul Liguriei, unde atenția asupra riscului de complicații neurologice a fost atrasă de profesorul Matteo Bassetti, care a relatat cazul unui bărbat de 76 de ani internat la spitalul San Martino din Genova, care „nu-și putea recunoaște nici măcar soția”. Pacientul, a explicat Bassetti, a relatat că printre primele sale simptome „nu putea simți gustul alimentelor atunci când mânca”.

Care sunt simptomele gripei australiene

Simptomele gripei, în special ale gripei australiene, afectează în principal tractul respirator, dar pot afecta și sistemul nervos central: virusul gripal sezonier A subtip H3N2 (A/H3N2) este de fapt cunoscut ca fiind tulpina de gripă cel mai frecvent asociată cu o serie de manifestări neurologice, de la simptome ușoare, cum ar fi durerile de cap și amețelile, la afecțiuni grave, cum ar fi encefalita, sindromul Guillain-Barré (GBS) și encefalomielita acută diseminată (ADEM). La adulți, au fost raportate cazuri de gripă A/H3N2 asociate cu encefalită, convulsii și meningoencefalită, în timp ce la copii au fost raportate convulsii febrile.

 

Cele mai frecvente simptome ale gripei sezoniere includ:

febră mare

tuse

dureri musculare și articulare

oboseală

durere în gât

nas care curge sau înfundat

dureri de cap

frisoane

strănut

dificultăți de respirație

Complicațiile gripei A/H3N2 pot fi pneumonia, bronșita, infecțiile sinusurilor, infecțiile urechilor și, după cum s-a menționat, problemele neurologice, provocând simptome ușoare până la severe. În mod specific, semnele de afectare neurologică din cauza gripei australiene pot include:

dureri de cap

amețeli

encefalită

encefalopatie acută necrotizantă (ANE)

encefalomielită acută diseminată (ADEM)

sindromul Guillain-Barré (GBS)

convulsii febrile

exacerbări ale tulburărilor convulsive subiacente

De ce gripa australiană poate afecta creierul

Mecanismul prin care gripa australiană poate provoca manifestări neurologice nu este pe deplin înțeles, dar se crede că implică invazia directă a virusului în sistemul nervos central (SNC), mecanisme mediate imun, furtuna de citokine și alte mecanisme potențiale. S-a descoperit că virusul gripal poate pătrunde în SNC prin intermediul bulbilor olfactivi, care sunt în contact direct cu cavitatea nazală, și este capabil să infecteze neuronii și celulele gliale.

Odată ajuns în sistemul nervos central, virusul poate provoca inflamații și leziuni neuronale, ducând la apariția simptomelor neurologice. Ca răspuns la virus apar mecanisme mediate imunitar, prin care sistemul imunitar poate elibera citokine și chemokine, ceea ce duce la inflamație și duce la apariția simptomelor neurologice.

Pentru a reduce riscul de a contracta gripa, ca și în cazul altor infecții cu virusuri respiratorii, măsurile de igienă pe care le-am învățat despre Covid – acoperă-ți întotdeauna nasul și gura cu o mască, spală-te pe mâini cu apă și săpun… – pot fi aplicate, dar sunt adesea dificil de pus în aplicare. Pentru a se proteja, vaccinul antigripal este cea mai bună armă, care, în formularea din acest an, acoperă și gripa australiană A (H3N2) și un alt subtip de gripă A (H1N1), dar și virusurile gripale de tip B.

 

A murit în curtea spitalului, la scurt timp după externare. Manager SJU Slatina: ‘Există neconcordanţe între declaraţii / Vom lua măsurile care se impun’

Rusia este `cea mai activă amenințare` pentru alegerile din SUA (serviciile secrete americane)