Problema la motorul aeronavei Airbus A350 a Cathay Pacific ar fi putut provoca ‘daune semnificative’ (anchetă)

„Dacă această situaţie nu ar fi fost detectată şi rezolvată rapid, ar fi putut degenera într-un incendiu mai grav la motor, care ar fi putut să provoace daune semnificative aeronavei”, se arată într-un raport preliminar al Autorităţii de investigare a accidentelor aeriene (AAIA) din Hong Kong.

Ce s-a întâmplat

Compania aeriană Cathay Pacific din Hong Kong şi-a oprit la sol pentru scurt timp flota de aeronave A350 pentru a efectua verificări şi reparaţii, după ce un avion de acest tip cu destinaţia Zurich a fost nevoit să se întoarcă la Hong Kong pe 2 septembrie.

Verificările după zbor au dezvăluit „o gaură vizibilă în conducta (de combustibil)”, „funingine observată la secţiunea din spate a motorului principal, indicând semne de incendiu”, precum şi urme de arsură, detaliază raportul.

Experţii din Hong Kong au declarat că mai multe componente la 15 din cele 48 de avioane din flota A350, echipate cu motoare ale producătorului britanic Rolls-Royce, trebuie înlocuite.

Aceste concluzii sunt încă „provizorii”, a subliniat joi un purtător de cuvânt al autorităţii.

AAIA a recomandat, de asemenea, Agenţiei Europene de Siguranţă a Aviaţiei (EASA) să solicite producătorului de motoare Rolls-Royce să asigure securitatea motoarelor aeronavelor A350.

Incidentul cu care s-a confruntat Cathay Pacific a determinat şi alte companii aeriene să efectueze verificări similare la modelelor lor A350-900 şi A350-1000, echipate cu motoare Rolls-Royce Trent XWB-84 şi, respectiv, XWB-97.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei a impus, de asemenea, inspecţii la motoarele A350-1000.

Potrivit EASA, 86 de aparate de acest tip sunt în serviciu în întreaga lume.

Sibiu: Tânăr, arestat preventiv după ce a violat o fată de 12 ani/ El era angajat al rudelor fetei/ Fapta s-a petrecut în februarie, dar anchetatorii au fost sesizaţi în septembrie de mama victimei

Coreea de Nord testează o rachetă cu rază scurtă de acţiune, echipată cu o ogivă de 4,5 tone