Procesul de corupție al premierului Netanyahu adâncește diviziunile în societatea israeliană

Premierul Netanyahu a fost inculpat în 2019 sub acuzaţiile de luare de mită, fraudă şi abuz de încredere, acuzaţii pe care şeful guvernului israelian le respinge, pledând nevinovat. Procesul a început în 2020 şi implică trei dosare penale.

Cazul 4000: Procurorii susţin că Benjamin Netanyahu a acordat Bezeq Telecom Israel (BEZQ.TA) favoruri de reglementare în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de şekeli (circa 500 de milioane de dolari) . La schimb, spun procurorii, el a urmărit să obţină o acoperire mediatică pozitivă despre sine şi soţia sa Sara pe un site de ştiri controlat de fostul preşedinte al companiei, Shaul Elovitch. În acest caz, Netanyahu a fost acuzat de luare de mită, fraudă şi abuz de încredere.

Cazul 1000: Benjamin Netanyahu a fost acuzat de fraudă şi abuz de încredere din cauza acuzaţiilor potrivit cărora el şi soţia sa au primit pe nedrept cadouri în valoare de aproape 700.000 de şekeli (210.000 de dolari) de la Arnon Milchan, un producător de la Hollywood şi cetăţean israelian, şi de la omul de afaceri miliardar australian James Packer. Procurorii au spus că, printre cadouri, se numără şampanie şi trabucuri şi că premierul Netanyahu l-a ajutat pe Milchan cu interesele sale de afaceri. Packer şi Milchan nu se confruntă cu acuzaţii.

Cazul 2000: Benjamin Netanyahu ar fi negociat un acord cu Arnon Mozes, proprietarul ziarului israelian Yedioth Ahronoth, pentru o mai bună acoperire mediatică în schimbul unei legislaţii care să încetinească creşterea unui ziar rival. Premierul Netanyahu a fost acuzat de fraudă şi abuz de încredere.

Este puţin probabil ca un verdict să fie dat în curând. Cu excepţia cazului în care premierul Netanyahu urmăreşte să obţină un acord de recunoaştere a vinovăţiei, ar putea dura mai multe luni până când judecătorii se vor pronunţa.

Conform legislaţiei israeliene, un prim-ministru nu are obligaţia să demisioneze decât dacă este condamnat. Dacă face apel la condamnarea primită, îşi poate păstra funcţia pe tot parcursul procesului de contestare. Acuzaţiile de luare de mită implică o pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani şi/sau o amendă. Frauda şi abuzul de încredere sunt pedepsite cu până la trei ani de închisoare.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023 şi războiul din Fâşia Gaza care a urmat au scos procesul premierului Netanyahu din prim-planul atenţiei opiniei publice din Israel. Înainte de declanşarea războiului, problemele sale de natură legală i-au divizat şi iritat pe israelieni şi au zguduit politica din această ţară prin cinci runde de alegeri.

După victoria decisivă la urne a premierului Netanyahu în 2022, guvernul său de extremă dreapta a lansat o campanie judiciară pentru a reduce puterile instanţei. Acest demers a stârnit proteste în masă în Israel şi temeri în rândul aliaţilor occidentali în privinţa sănătăţii democraţiei din această ţară. Premierul Netanyahu a negat orice legătură între revizuirea judiciară şi procesul său. Deşi a abandonat în mare parte acest plan după izbucnirea războiului, în ultimele săptămâni el a reînviat unele retorici anti-judiciare.

Cum justifică ÎPS Teodosie susținerea pentru Georgescu: Este un trimis al lui Dumnezeu. Nu trebuie să ne temem de Putin/ Reacția Sfântului Sinod

CORECTURĂ Galaţi: Un deţinut al Penitenciarului de Maximă Siguranţă a evadat în timp ce se afla la muncă pe Faleza Dunării