Procesul în care regizorul Roman Polanski ar fi violat o adolescentă în 1973 a fost soluţionat şi respins

Roman Polanski, regizorul premiat cu Oscar care a fugit din SUA în urmă cu zeci de ani după ce a recunoscut că a violat o minoră în vârstă de 13 ani, nu va mai fi judecat pentru o presupusă agresiune sexuală asupra unui alt minor, după ce a ajuns la o înţelegere.

Cel mai recent proces împotriva regizorului, acum în vârstă de 91 de ani, care se referea la un presupus atac sexual în 1973, urma să fie judecat de un tribunal civil din Los Angeles în august anul viitor.

Procesul civil, intentat anul trecut, susţinea că Polanski a luat cina cu o adolescentă de atunci – numită anonim în dosare Jane Doe – la un restaurant din Los Angeles în 1973.

În documentele de la proces se susţine că i-a dat tequila şi, când a început să se simtă ameţită, a condus-o la el acasă, unde a susţinut că a agresat-o sexual.

„Ea i-a spus: ‘Te rog, nu face asta’”, le-a declarat în martie reporterilor avocata reclamantei, Gloria Allred, afirmând că presupusa agresiune i-a provocat reclamantului „dureri şi suferinţe fizice, emoţionale uriaşe”.

Dar cazul a fost „soluţionat în vară spre satisfacţia reciprocă a părţilor şi acum a fost respins în mod oficial”, a declarat marţi pentru Agence France-Presse avocatul lui Polanski, Alexander Rufus-Isaacs.

Polanski este o figură controversată.

În 1977, acesta a recunoscut că a violat-o pe Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, în cadrul unei înţelegeri pentru a evita un proces pentru acuzaţii mai grave.

Însă a fugit în Franţa în anul următor, după ce a executat 42 de zile de închisoare, când se părea că un judecător reconsiderase eliberarea sa. De atunci, el este un fugar din SUA.

Geimer l-a apărat ulterior pe Polanski şi a fost fotografiat cu el anul trecut.

Patru femei s-au prezentat între 2017 şi 2019 acuzându-l pe Polanski că le-a abuzat în anii 1970 – trei dintre ele ar fi fost minore la acea vreme -, inclusiv artista Marianne Barnard, care a declarat că Polanski a agresat-o sexual când avea 10 ani. Charlotte Lewis, o actriţă britanică, l-a acuzat în 2010 pe Polanski că a agresat-o sexual în 1983, atunci când avea 16 ani. Polanski a negat toate acuzaţiile.

În mai, un tribunal francez l-a achitat pe Polanski pentru defăimarea lui Lewis, după ce acesta a negat că ar fi violat-o când era adolescentă.

 

O nouă descoperire ar putea schimba peisajul terapiei autoimune pentru boli precum Miastenia Gravis

Astra Film Festival – Umberto Eco, într-un documentar-eseu despre biblioteca sa ca „memorie a lumii”/ VIDEO