Procurorii dezvăluie cum funcționa rețeaua polițiștilor șpăgari din București: Sume mari de bani găsite la percheziții

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti care instrumentează dosarul care vizează transporturi de produse de beton fără autorizaţie de circulaţie afirmă că un pensionar din MAI şi fiul său, poliţist local, au primit bani de la nouă persoane, reprezentanţi ai acestor firme, pentru ca transporturile să se poată desfăşura fără autorizaţia necesară.

Conform unor surse din anchetă, la percheziții au fost găsite următoarele sume (totalul în euro a banilor în euro / lei / lire sterline – n.r.):

– 80.000 euro găsiți la reprezentanții societăților

– 50.000 euro găsiți la cei doi traficanți de influență

– 5000 euro la domiciliile polițiștilor.

Anchetatorii susțin că transportatorii aflau programul de serviciu al poliţiştilor şi planificau transporturile în funcţie de acesta, indicau traseul de urmat şi uneori chiar însoţeau transporturile, se asigurau că poliţiştii nu opresc camioanele şi aflau când se fac controale. În perioada septembrie 2024-ianuarie 2025 s-ar fi făcut peste o mie de astfel de transporturi, fără autorizaţie de circulaţie.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au transmis, joi, că procurorii au pus în mişcare acţiunea penală împotriva a 20 de inculpaţi, în dosarul în care miercuri au avut loc percheziţii în Bucureşti şi Ilfov.

Astfel, sunt vizaţi: doi inculpaţi – un pensionar M.A.I. şi fiul acestuia, poliţist în cadrul Poliţiei Locale Sector 1, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la abuz în serviciu; 9 inculpaţi – reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cu obiect de activitate producţia şi comercializarea de beton, cercetaţi pentru cumpărare de influenţă în formă continuată, fiecare dintre inculpaţi având reţinute între 4-72 de acte materiale; 9 inculpaţi – 4 poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, 3 poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, un poliţist din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 şi un poliţist şef de serviciu din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

”În perioada septembrie 2024 – ianuarie 2025, cei 9 inculpaţi, reprezentanţi ai societăţilor comerciale, au cumpărat influenţa celor 2 traficanţi de influenţă, pentru ca aceştia din urmă să intervină pe lângă funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, Poliţiei Locale Sector 1, Poliţiei Locale Sector 2 şi Brigăzii Rutiere din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Mun. Bucureşti (9 inculpaţi), urmând ca poliţiştii să nu constate şi să nu dispună sancţiuni contravenţionale conform Hotărârii nr. 134/26.08.2004 emise de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, permiţând în acest mod autovehiculelor de transport ale societăţilor comerciale menţionate să se deplaseze fără autorizaţia de circulaţie”, arată Parchetul.

Potrivit hotărârii menţionate, circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri şi a utilajelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone este restricţionată în două zone teritoriale din Bucureşti, în care accesul se poate face doar în anumite intervale orare şi în baza unor autorizaţii emise de Primăria Municipiului Bucureşti. În funcţie de zonă şi de tonajul autovehiculelor, taxa percepută pentru obţinerea autorizaţiilor de circulaţie variază de la 95 lei la 3.347 lei pe zi, pentru fiecare vehicul.

”În perioada analizată, probele administrate au dus la identificarea a peste 1.000 de transporturi efectuate fără autorizaţie de circulaţie, în condiţiile în care unele dintre societăţile comerciale nu au solicitat nicio autorizaţie, iar altele au solicitat un număr nesemnificativ de autorizaţii (de exemplu, o autorizaţie, respectiv 10 autorizaţii)”, adaugă procurorii.

În sarcina celor doi traficanţi de influenţă s-a reţinut că aceştia primeau în repetate rânduri sume de bani de la reprezentanţii societăţilor comerciale, în funcţie de numărul de transporturi şi de zonele în care acele transporturi erau făcute.

În schimbul acestor sume de bani, traficanţii de influenţă făceau demersuri pentru ca autovehiculele societăţilor de transport să poată circula fără autorizaţia necesară, adică obţineau planificările de serviciu şi identificau poliţiştii care urmau să îşi desfăşoare activitatea de constatare la regimul circulaţiei rutiere în anumite zile şi ore, aspect în funcţie de care erau organizate transporturile efectuate de către societăţile comerciale.

Totodată, ei indicau reprezentanţilor societăţii sau şoferilor traseul de urmat, iar în unele situaţii însoţeau efectiv autovehiculele de transport ale societăţilor, luau legătura cu poliţiştii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurându-se că aceştia omit să oprească autovehiculele şi să aplice sancţiuni contravenţionale, obţineau informaţii cu privire la planificarea unor acţiuni de prevenire din cadrul instituţiilor, despre care anunţau reprezentanţii societăţii, împrejurare în care cei din urmă obţineau autorizaţie de circulaţie pentru perioada respectivă.

Corelativ, în sarcina poliţiştilor s-a reţinut că au omis să constate sau să aplice sancţiuni contravenţionale societăţilor implicate, unii dintre ei primind în acest scop sume de bani remise de către traficanţii de influenţă.

Miercuri, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de 5 inculpaţi (4 reprezentanţi ai societăţilor comerciale şi 1 poliţist din cadrul Brigăzii Rutiere).

Ceilalţi 15 inculpaţi (2 traficanţi de influenţă, 8 poliţişti şi 5 reprezentanţi ai societăţilor comerciale) au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în cauză fiind sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov.

Ambasada SUA de la București intră tare peste bugetul României: 2% pe Apărare nu mai e suficient pentru NATO

FOTO Trafic blocat pe DN 13 în urma unui accident grav: o persoană a murit şi alte cinci au fost rănite după ce un autoturism şi un microbuz s-au ciocnit