Profitul net consolidat al Romgaz a crescut cu aproape 5% în primele nouă luni, la 2,27 miliarde lei

În primele nouă luni din 2023, compania înregistrase un profit net consolidat de 2,168 miliarde lei.

Potrivit sursei citate, o influenţă pozitivă semnificativă a avut-o eliminarea, începând cu anul 2024, a contribuţiei de solidaritate (în trimestrul III 2023, aceasta a fost în valoare de 1,388 miliarde lei).

Veniturile totale ale companiei au fost de 6,13 miliarde lei în perioada menţionată, în scădere cu 16,9%. Totodată, compania a raportat o cifră de afaceri de 5,629 miliarde lei în primele nouă luni, cu 17,3% mai mică faţă de acelaşi interval al anului trecut.

Conform raportului, compania a înregistrat o diminuare cu 21% a cifrei de afaceri din vânzarea gazelor naturale în primele nouă luni, până la 4,654 miliarde lei, în principal ca urmare a scăderii preţurilor. „Din punct de vedere cantitativ, livrările de gaze naturale au scăzut cu 4,53%”, se menţionează în raport.

Totodată, cifra de afaceri din vânzarea de energie electrică a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie o creştere de 6,52%, la 307 milioane lei, faţă aceeaşi perioada a anului trecut. „Cantităţile livrate de energie electrică au fost mai mari cu 3,5% în perioada analizată faţă de perioada similară a anului trecut”, precizează compania.

În schimb, cifra de afaceri consolidată aferentă serviciilor de înmagazinare a înregistrat o scădere de 6,77%, la 395 milioane lei, faţă de acelaşi interval al anului trecut, ca urmare a scăderii veniturilor consolidate din rezervarea de capacitate şi a celor din injecţie.

Creşterea cheltuielilor totale în primele nouă luni a fost de doar 2,47%, la 3,422 miliarde lei.

Potrivit raportului transmis BVB, consumul de gaze naturale estimat la nivel naţional pentru perioada de raportare a fost de 70,41 TWh,

cu aproximativ 1,7% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2023 din care circa 13,87 TWh a fost acoperit cu gaze din import, iar diferenţa de 56,54 TWh cu gaze din intern.

Pentru primele nouă luni ale anului 2024 livrările totale ale Romgaz, pe piaţa internă, au reprezentat un procent de 51,63% în consumul estimat la nivel naţional, cu 3,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, livrările de gaze naturale din producţia internă pe piaţa din România ale Romgaz au reprezentat 64,28% din consumul naţional acoperit cu gaze din producţia internă.

Producţia de gaze naturale realizată în primele 9 luni ale anului 2024 a fost de 3,671 miliarde mc, fiind cu 4,46%, respectiv 156,96 milioane mc, mai mare decât producţia înregistrată în perioada similară a anului 2023.

Producţia de gaze naturale înregistrată în primele 9 luni ale anului 2024 a fost influenţată de: finalizarea lucrărilor de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive ceea ce a permis punerea în producţie a 7 noi sonde, reactivarea unui număr semnificativ de sonde prin lucrări specifice de investiţii în sonde; Optimizarea exploatării sondelor cu cel mai mare potenţial productiv, continuarea cu succes a proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature, proiecte care au ca scop maximizarea producţiei de gaze naturale şi creşterea factorului de recuperare.

„Menţionăm că, o contribuţie important în nivelul de producţie din primele 9 luni ale anului 2024 a avut-o zăcământul Caragele prin forajul si introducerea în exploatare a unei sonde de dezvoltare, optimizarea producţiei la sonda care exploatează obiectivul din zona de mare adâncime şi reactivarea a două sonde prin lucrări de investiţii specifice”, se mai precizează în raport.

Conform raportului, cantitatea de energie electrică produsă în primele 9 luni din 2024 a fost de 729,675 GWh, cu 13,75% mai mare (88,209 GWh) faţă de perioada similară a anului trecut.

Romgaz a produs, în trimestrul al III, 278,906 GWh energie electrică, cu 135,019 GWh, respectiv 93,83%, mai mult decât în perioada similară din 2023.

SNGN Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este Statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

Romgaz face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013 Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.

La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

STUDIU: Reguli există, aplicarea lipsește – Temu, arătată iar cu degetul de Comisia Europeană

Prognoza de toamnă pentru România, publicată de Comisia Europeană: ‘Avansul economic real va încetini la 1,4% în 2024’