Programul evenimentelor liturgice care marchează Centenarul Patriarhiei Române

Centenarul Patriarhiei Române este marcat, în zilele de 3 şi 4 februarie, printr-o serie de evenimente liturgice.

Luni, la ora 17.00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârşi ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinţi români canonizaţi.

Marţi, Biserica Ortodoxă Română va sărbători o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Programul zilei va debuta, la ora 7.00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaşte din Catedrala Patriarhală şi cele ale Sfântului Apostol Andrei de la Reşedinţa Patriarhală, toate urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor, pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.

Între orele 09.00-12.00, Sfânta Liturghie va fi săvârşită în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naţionale Bisericeşti, clerici şi mireni, fiind invitaţi să participe la acest moment liturgic şi aniversar. De la ora 12.00, va avea loc proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinţi duhovnici şi mărturisitori din secolul al XX-lea de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.

Tot marţi, începând cu ora 12.30, în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba de Te Deum pentru Centenar şi pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod şi ale Adunării Naţionale Bisericeşti. De la aceeaşi oră, în toate lăcaşurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi slujba de Te Deum, la începutul căreia vor fi trase clopotele timp de un minut.

 

Nicuşor Flueran, Robert Avram şi Andrei Moroiţă, arbitrii partidelor de marţi, din Superliga

Secretar de stat în Ministerul Educaţiei: După implementarea noilor planuri-cadru pentru liceu, în urma analizei pe care am făcut-o, numărul de norme rămâne constant sau chiar creşte. Nu major, dar rămâne la fel şi chiar creşte