Un tur autoghidat al muzeului despre „poveștile comunităților, experiențele și identitățile queer” include o expoziție de cărămizi Lego alături de un ghid care afirmă că blocurile de plastic pot consolida ideea că heterosexualitatea „este norma”.
Turul, conceput de o rețea de gen și sexualitate din cadrul muzeului, afirmă, de asemenea, în ghidul „Seeing Things Queerly” că Lego întărește ideea că există doar două genuri.
Acest lucru se datorează faptului că se presupune că oamenii descriu cărămizile Lego ca având părți masculine sau feminine care sunt făcute să se „împerecheze” între ele.
Ghidul afirmă că acest lucru este „heteronormativ”, adică ideea că „heterosexualitatea și binaritatea de gen masculin/feminin reprezintă norma, iar tot ceea ce nu se încadrează în aceasta este neobișnuit”.
Ghidul Muzeului de Știință susține că oamenii cred că „partea de sus a cărămizii cu știfturi ieșite în afară este masculină, partea de jos a cărămizii cu găuri pentru a primi știfturile este feminină, iar procesul prin care cele două părți sunt puse împreună se numește împerechere”.
Nu este furnizată nicio sursă pentru presupusa opinie conform căreia oamenii consideră Lego ca fiind de gen, sau că lipirea cărămizilor între ele se numește „împerechere”.
Afirmațiile au fost criticate de organizația caritabilă Sex Matters, care militează pentru menținerea spațiilor destinate exclusiv femeilor și a serviciilor specifice sexului.
Fiona McAnena, director de advocacy la Sex Matters, a declarat: „Traseul autoghidat al Muzeului de Științe despre toate lucrurile „queer” este complet nebunesc și include unele afirmații absurde.”
„Ideea că Lego este „heteronormativ” deoarece blocurile sunt descrise ca fiind „masculine” și „feminine” este ridicolă.”
„Copiilor care se joacă cu Lego nu trebuie să li se spună că unii oameni spun că montarea blocurilor Lego împreună înseamnă „împerechere”.”
„Oamenii se așteaptă să fie informați, educați și inspirați atunci când vizitează Muzeul Științei, nu să li se impună afirmații îndoielnice înrădăcinate în ideologia de gen.”
Alte opriri ale turului Seeing Queerly, anunțat pe site-ul oficial al Muzeului Științei, includ o expoziție a păpușii Billy, o jucărie lansată în 1992 care a fost concepută pentru a reprezenta un bărbat homosexual.
De asemenea, a fost inclus un Spitfire, deoarece un pilot care a pilotat unul dintre avioanele de vânătoare din cel de-al Doilea Război Mondial, Roberta Cowell, născută Robert Marshall Cowell, avea să facă mai târziu o operație transsexuală.
Cowell „a fost prima femeie trans britanică care a suferit o intervenție chirurgicală de confirmare a sexului și și-a schimbat certificatul de naștere”, se arată în ghid.
Turul autoghidat, conceput pentru prima dată în 2022, face și alte afirmații pe tema genului și a sexualității.
Ghidul îndrumă vizitatorii către o pereche de găini Seabright Bantam conservate, o pereche crescută de omul de știință Thomas Hunt Morgan găini pentru a investiga moștenirea genetică a penajului.
El a descoperit rolul cromozomilor în ereditate, câștigând un Premiu Nobel.
Vizitatorilor li se spune că „în timp ce o femeie biologică umană are de obicei cromozomi sexuali XX și un bărbat biologic uman are de obicei cromozomi XY”, alte caracteristici marchează sexul, inclusiv „hormonii, organele genitale și caracteristici precum profunzimea vocii și pilozitatea”.
Acesta adaugă că există „diversitate în ceea ce privește prezența și combinațiile de caracteristici care determină sexul”.
Diversitatea identității sexuale și de gen a fost abordată în mod controversat de Muzeul Științei în trecut.
În 2023, muzeul a demontat o expoziție care includea transsexuali, în urma plângerilor că aceasta promova „propaganda” și nu biologia.
O vitrină intitulată „Băiat sau fată?” prezenta citate care descriau tranziția de la „corpul greșit” drept o „călătorie a eroului” și etichete care caracterizau genul drept ceva „dificil de definit” care „poate să nu corespundă sexului biologic”.
Expoziția conținea un penis fals și echipament de legare a pieptului.
Muzeul Științei a lansat un tur separat, condus de voluntari, pentru a marca Luna istoriei LGBTQ+, care se desfășoară până în februarie. Acest tur nu include cărămizile Lego.
Science Museum Group, o familie de muzee din întreaga țară, este condusă de Sir Ian Blatchford.
Fostul bancher s-a pronunțat împotriva cauzelor „woke”, iar într-un articol pentru Telegraph în 2021, a avertizat că cultura de anulare este dușmanul sectorului cultural, afirmând că muzeele trebuie „să stea departe de activismul politic”.
Lego, fondată în Danemarca, a militat pentru a elimina ceea ce a numit prejudecăți de gen în produsele sale. În 2021, compania s-a angajat să abordeze problema „stereotipurilor vechi care etichetează activitățile ca fiind potrivite doar pentru un anumit gen”.
Muzeul Științei a fost contactat pentru comentarii.