Protestul, organizat de Consiliul Național al Rezistenței Iraniene (NCRI), cu sediul la Paris, care este interzis în Iran, are loc în contextul în care doi dintre membrii grupului se confruntă cu execuția iminentă, alți șase fiind condamnați la moarte în noiembrie în Iran. „Noi spunem că sfârșitul vostru a sosit. Cu sau fără negocieri, cu sau fără arme nucleare, revolta și răsturnarea vă așteaptă”, a declarat președintele ales al NCRI, Maryam Rajavi, într-un discurs.
Oameni din întreaga Europă, adeseori aduși cu autobuzul pentru eveniment, au fluturat steaguri iraniene și au scandat sloganuri antiguvernamentale pe fondul imaginilor care îl batjocoresc pe liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei. Sute de ucraineni care acuză Iranul de susținerea președintelui rus Vladimir Putin în războiul împotriva Ucrainei s-au alăturat protestului. Irina Serdiuk, de 37 de ani, o asistentă medicală devenită interpret, originară din regiunea Donbas, în prezent exilată în Germania, a declarat că a venit la Paris pentru a-și uni forțele împotriva unui inamic comun.
„Sunt fericită să îi văd pe acești iranieni, pentru că ei sunt opoziția. Ei susțin Ucraina și nu guvernul iranian care oferă arme Rusiei. Suntem împreună și într-o zi va fi victorie și pentru Ucraina și pentru Iran”, a spus ea.
NCRI, cunoscut și sub numele său persan Mujahideen-e-Khalq, a fost inclus pe lista organizațiilor teroriste de către Statele Unite și Uniunea Europeană până în 2012. Deși criticii NCRI pun sub semnul întrebării sprijinul său în interiorul Iranului și modul în care funcționează, acesta rămâne unul dintre puținele grupuri de opoziție capabile să adune susținători. Mohammad Sabetraftar, un iranian de 63 de ani, care se află în exil de 40 de ani și care conduce în prezent o afacere cu taxiuri în Marea Britanie, a respins criticile la adresa NCRI, afirmând că aceasta este singura alternativă capabilă să realizeze democrația în Iran.
„Ceea ce așteptăm de la Donald Trump sau de la orice politician occidental este să nu sprijine acest guvern. Nu avem nevoie de bani, nu avem nevoie de arme, ne bazăm pe oameni. Fără legături cu regimul, fără conexiuni – și puneți cât mai multă presiune pe acest guvern”, a spus Mohammad Sabetraftar.
Teheranul a cerut mult timp Parisului, Riadului și Washingtonului o reprimare a NCRI, iar grupul este criticat în mod regulat în presa oficială iraniană.
Atunci, el a subliniat planul președintelui de a reveni la o politică de presiune maximă asupra Iranului, care urmărea să distrugă economia acestuia, forțând țara să negocieze un acord privind programele sale nucleare și de rachete balistice, precum și activitățile regionale.
Homa Sabetraftar, în vârstă de 16 ani, o elevă din Marea Britanie, a declarat că a simțit că este de datoria ei să vină la eveniment pentru a reprezenta tinerii din Iran. „Unii oameni din Iran nu au această voce și nu sunt capabili să se exprime la fel de liber ca noi aici. Trebuie să facem presiuni pentru un viitor mai bun”, a spus ea.