Legea este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri ale guvernul premierului Viktor Orban, despre care criticii spun că restricţionează drepturile comunităţii LGBTQ+ din Ungaria.
Noua lege urmăreşte să interzică Gay Pride pe motiv că marşul încalcă legea privind „protecţia copilului”, permiţându-le autorităţilor să îi amendeze pe organizatori şi pe participanţii la un astfel de eveniment şi să folosească instrumente de recunoaştere facială pentru a-i identifica pe posibilii contravenienţi.
Fluturând drapelul naţional şi cel curcubeu şi purtând pancarte pe care scria „Destul cu minciunile!” sau „Jos Orban! Vrem democraţie”, peste 10.000 de persoane au manifestat în centrul Budapestei, potrivit unui fotograf al AFP.
„Apărăm libertatea de întrunire”, a spus Emese, un psiholog în vârstă de 26 de ani care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de familie.
Parlamentarul independent Akos Hadhazy, unul dintre organizatori, a dat asigurări că protestele „nu se vor opri până când această lege nu va fi abrogată”, denunţând o „lege tehno-fascistă” inspirată de legi similare din China şi Rusia.
Legea a stârnit deja opoziţie şi proteste în Ungaria. Atunci când Parlamentul a adoptat-o, la jumătatea lunii martie, protestatarii au blocat un pod din Budapesta timp de peste trei ore.
Organizatorii Gay Pride au declarat că intenţionează să organizeze cea de-a 30-a ediţie pe 28 iunie.
În acelaşi timp, într-o scrisoare publicată miercuri, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei (CoE) , Michael O’Flaherty, le-a cerut parlamentarilor ungari „să se abţină de la adoptarea” reformelor legislative „care ameninţă drepturile persoanelor LGBTI”.
O’Flaherty se referă în scrisoarea sa la două proiecte de reformă depuse în prezent spre examinare de parlamentarii de la Budapesta: unul care are ca scop modificarea Constituţiei, iar celălalt care urmăreşte să modifice o lege din 2003 privind „tratamentul egal” al cetăţenilor, prin înlocuirea noţiunii de identitate de gen cu cea de „identitate conformă sexului”.
O reformă „inutilă şi regretabilă”, spune comisarul CoE.
Potrivit acestuia, propunerile de modificare a Constituţiei pot fi interpretate ca o dorinţă a guvernului Orban de a „oferi o bază constituţională pentru legea” adoptată pe 18 martie pentru a interzice orice adunare publică a persoanelor LGBTI, inclusiv Gay Pride.
O’Flaherty reaminteşte că astfel de prevederi sunt „contrare” Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ratificată de Ungaria, conform jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
De asemenea, autorizarea poliţiei să utilizeze software de recunoaştere facială pentru a identifica participanţii la astfel de adunări ar fi contrară Convenţiei, avertizează comisarul, pe baza unei decizii recente a CEDO.
El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de alte prevederi cuprinse în anumite amendamente ce par să „nege diversitatea identităţilor de gen” şi aminteşte că CEDO a condamnat Ungaria de mai multe ori în ultimii ani pentru încălcarea dreptului la viaţa privată sau de familie.