Oraşul din nord-vestul Belgiei explica faptul că scandinavii obişnuiesc să usuce acele de brad pentru a face, de exemplu, tartine.
Întrebată pe această temă, Agenţia Federală pentru Siguranţa Lanţului Alimentar (Afsca) nu s-a arătat prea entuziasmată de iniţiativă. „Nu există nicio garanţie că pomii de Crăciun pot fi consumaţi în siguranţă de către oameni sau animale”, a declarat agenţia, citând utilizarea probabilă de pesticide pentru cultivarea lor.
„În plus, nu este posibil pentru consumatori să ştie dacă pomii de Crăciun au fost trataţi cu substanţe ignifuge, iar necunoaşterea acestui lucru poate avea consecinţe grave, chiar fatale”, a insistat Afsca. „Pe scurt, există multe motive pentru a nu promova sau încuraja reutilizarea pomilor de Crăciun în lanţul alimentar”, a punctat agenţia.
În urma acestui avertisment, Consiliul municipal din Gent şi-a modificat parţial recomandările de pe site-ul său. Acesta a înlocuit titlul captivant „Mănâncă-ţi pomul de Crăciun” cu „Scandinavii îşi mănâncă pomii de Crăciun”.