Publicaţia Calea Europeană anunţă că a sesizat Curtea Constituţională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale în condiţii de legalitate

Publicaţia Calea Europeană anunţă că a sesizat joi Curtea Constituţională a României privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.

”Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, printr-o serie de ilegalităţi identificate şi comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcţionării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene şi al NATO, vă solicităm să vă exercitaţi prerogativele legale şi constituţionale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiţii de legalitate deplină, cu respect faţă de cetăţenii acestei ţări şi faţă de valorile lumii democratice şi ale statului de drept. Vă rugăm să luaţi act şi să procedaţi în consecinţă că pentru a exista în condiţii corecte şi constituţionale un tur doi al alegerilor prezidenţiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiţii legale“, se arată în sesizarea făcută publică de  Calea Europeană.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT. 

SRI consemnează, în raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, declasificat miercuri, acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.

Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la preşedinţie Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.

”Apreciem că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuti cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. Reţine atenţia că în cursul acestui an situaţia politică din România a fost abordată şi în cadrul talk-showurilor politice din Rusia – jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare”, spune SIE în raportul prezentat CSAT. 

SIE afimă că analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 aevidenţiază o abordare indirectă prin prisma apartenenţei la NATO/UE şi în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei şi R. Moldova, referirile fiind declanşate de evoluţii pe aceste problematici şi o abordare directă, prin operaţiuni informaţionale în contextul creşterii „ameninţărilor României la adresa securităţii Rusiei” pe fondul expansiunii NATO pe flancul estic, încălcării spaţiului aerian naţional de drone ruse şi dezinformări.
Ministerul de Interne precizează în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale că a fost identificat un tipar acţional similar la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare iniţierii agresiunii iar Campania informaţională „Echilibru şi Verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Rusia în Ucraina.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează, în raport că printre cei care l-au susţinut pe Călin Georgescu pe TikTok a fost şi liderul unui clan. De asemenea, un lider interlop a susţinut financiar campania lui Călin Georgescu prin intermediul platformei TikTok.
 

Tudorel Toader consideră inadmisibile sesizările depuse joi la CCR privind neregulile constatate la turul întâi al prezidenţialelor. Fostul judecător constituţional explică în ce condiţii s-ar putea relua alegerile

Căutarea presupusului ucigaş al patronului unui gigant al asigurărilor de sănătate din SUA accelerează